Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

печат,вестници
Снимка: Ани Петрова

Над 300 хиляди пенсионери няма да получат през януари т.нар. социална инвалидна четвъртинка, съобщава „24 часа“. Причината е, че от началото на годината тя и интеграционните добавки ще бъдат заменени от нов вид помощ.

48 хиляди пенсионери, които вземат тази четвъртинка ще трябва да подадат заявление -декларация в Агенцията за социално подпомагане. Това са тази част от възрастните, които не получават интеграционна добавка. За останалите агенцията служебно ще отпуска помощта, обяснява по темата „Монитор“.

Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен туристически пакет за Коледа или нова година, пише „Труд“. Според Директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, в сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със семейството и приятелите е включено настаняване, хранене и транспорт.

Дни преди Рождество в някои магазини и по пазарите започнаха да се предлагат живи коледни дръвчета, които обаче на практика са поувехнали, пише „Монитор“. Експерт в едно от горските стопанства посочва, че се продават елхи с височина от метър и петдесет, а корените им са в саксия едва от 5 литра, като целта е да се спестява от транспортни разходи.

Луканката е задължителен артикул във всеки коледен колет, изпратен от България за нашенци в чужбина, посочва „Телеграф“ като цитира пощенски служители. По закон те са длъжни да проверяват съдържанието на всяка изходяща пратка.

Родените след 2000 година ще живеят средно по около 100 години и в напреднала възраст ще бъдат далеч по-здрави отколкото са възрастните хора днес. Това пише „Труд“ във водещата си статия под заглавие „100 години живот за родените в XXI век“. Изданието цитира проучване на датски учени.

След 60 години София може да има климата на филипинския град Себу, а средната температура на най-горещия месец ще скочи от 26 на 33 градуса, обяснява „24 часа“. Вестникът се позовава на доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени, в който участват учени от над 100 държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна