Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестност за Брекзит след драматична седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство преживя динамична седмица.

В понеделник депутатите се подготвяха за заключителен дебат преди гласуването във вторник по сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей. Междувременно от Европа  дойде новината, че Европейският съд е постановил, че Обединеното кралство може едностранно да прекрати Брекзит. Малко по-късно през деня се появиха твърдения, че Тереза Мей ще отложи вота в Камарата на общините, което тя потвърди привечер лично пред депутатите с думите, че се вслушала в тяхната загриженост за „предпазя механизъм“ за ирландската граница, който, при задействане, може да остави страната за безсрочен период в митническия съюз и ще отиде в Брюксел да предаде тази загриженост на европейските лидери.

Във вторник Тереза Мей, вече явно осъзнала, че сделката й няма да бъде приета, поради което и всъщност отложи гласуването, замина за тежки срещи в Брюксел. А в сряда сутринта британците се събудиха с новината, че са събрани достатъчно писма от депутати в нейната Консервативна партия, за да бъде поискан вот на недоверие в лидера. Процедурата бе задействана и още вечерта 317 депутати се заеха да решават съдбата на Тереза Мей. 200 я подкрепиха, но 117 гласуваха против нея.

Един от най-големите врагове на Тереза Мей - евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог, смята че сигналът към Мей от нейната партия е ясен.

„Мисля че трудността произтича от това, че тя свърши работата по договарянето на споразумението за напускане толкова лошо, че никой не вярва, че тя може да върши по-добра работа в бъдеще. И отмяната на дебата в понеделник  показва, че тя няма контрол и не се радва на доверие в прарламента. Аз мисля, че тя трябва да си подаде оставката. Според всички конституционни постановки тя трябва да се оттегли, защото не може да прокарва политика си в парламента, а точно това е работата на премиера“, каза Джейкъб Рийс-Мог.

Едва ли някой очаква Тереза Мей да подаде оставка, но след като оцеля като лидер на партията и респективно като премиер, за нея вотът бе явен сигнал, че тя трябва да отиде пак в Брюксел и да търси предоговаряне на сделката или поне допълнителни гаранции за „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

В четвъртък Тереза Мей отиде в Брюксел, но не се върна с нещо, което да породи оптимизъм, че сделката й ще бъде гласувана в парламента. В петък тя отново отиде в Брюксел.

Сред европейските лидери се наблюдава донякъде съчувствие към Тереза Мей за ситуацията, в която се намира. Но някои от тях, включително Жан-Клод Юнкер, обвиниха Тереза Мей, че не е заявила ясно какво точно иска от тях при положение, че сделката не може да бъде предоговаряна и дори изразиха съмнение, че тя изобщо иска сделка.

Водещият преговорите от страна на Европейския парламент Ги Верховстад заяви, че топката наистина е в полето на британците.

„По такъв важен въпрос е необходимо да има сходен подход както от опозиционните партии, така и от управляващата партия, защото става дума за интереса на нацията, а не за интереса на политическите партии. Но това е нещо, което е извън сферата на моето влияние. Тава е нещо, което трябва да бъде решено от британските политици в Камарата на общините“, каза той.

Във Великобритания от правителството все още са оптимисти, че пробив ще бъде направен, Тереза Мей ще получи необходимите гаранции за „предпазния механизъм, и сделката ще бъде одобрена в парламента.

Вицепремиерът Дейвид Лидингтън похвали усилията на Тереза Мей.

„Мисля, че тя напредва. Най-напред можем да приемем, че това е  добра първа стъпка напред. Миналата седмица имаше много съмнения в парламента дали ЕС е сериозен в договарянето на търговска сделка с нас, дали „предпазният механизъм“ е капан да бъдем заключени  в митническия съюз завинаги. Много ясно 27-те лидери заявиха, че това не е така, че те не искат изобщо да се стига до използването на „предпазния механизъм“, а ако бъде използван това да е временно за възможно най-кратък период. Това е  първата стъпка, това е политическата допълнителна гаранция, която искаме. Още не сме получили правната гаранция и премиерът ще продължи дискусиите с европейските лидери през следващите дни и седмици, преди да внесем сделката за гласуване в паламента“, каза Лидингтън.

Но ето как реагира на думите на Дейвид Лидингтън Марк Франсоа - виден евроскептик, известен с крайните си позиции за действията на правителството:

„Понеже става дума за договор, единственото нещо, което може да промени един договор е внасяне на промяна в самия договор. Може да получите така наречените допълнителни гаранции, но те не са обвързващи, съгласно международното право. Те са като любовни писма, нямат правен ефект. И всеки в Камарата на общините знае това. Депутатите имат представа за законите, в крайна сметка те са законодатели. Всеки в Камарата на общините знае, че докато не се промени текста в договора, всичко останало е безсмислено. А проблемът на премиера, а това е проблем и на кабинета, е че ЕС заяви абсолютно ясно на срещата, че няма да отварят договора и да предоговарят сделката“, каза Марк Франасоа.

Като се има предвид, че Марк Франсоа все пак е от Консервативната партия на премиера Тереза Мей, то какво да кажем да опозицията.

Киър Стармър от Лейбъристката партия, министър  в сянка за Брекзит, заяви, че мисията на Тереза Мей в Европа е пълен провал, защото тя няма налице никаква съществена промяна в сделката и тя е обречена на провал в парламента.

Националистът  Найджъл Фарадж каза, че неспособността на Тереза Мей да получи каквито и да е отстъпки от европейските лидери е свидетелство за пълния провал на британската дипломация.  И така може да се продължава и няма да ни стигне цялото време в предаването, за да изложим коментарите на опозицията.

Иначе от опозицията все още оказват натиск и се надяват Тереза Мей да допусне гласуване на сделката ѝ в Камарата на общините преди Коледа, но правителството не отстъпва, така че вотът най-вероятно ще се състои в началото на 2019-а. Той със сигурност трябва да бъде проведен преди 21 януари, когато е крайният срок за това. Така че емоциите за британците продължават - Коледа, Нова година, понеделник или петък, няма значение  - всеки ден тук е белязан от Брекзит.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени