Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баби срещу крайната десница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще ви срещнем с представителки на най-новата политическа сила в Австрия - "Баби срещу крайната десница".

Макар коледното настроение да е завладяло Виена и другите големи градове в Австрия, всеки четвъртък фокусът се измества от щандовете с коледни сладки и греяно вино към нестихващите антиправителствени протести.

В понеделник националконсервативното австрийско правителство навършва една година. Още днес в столицата са планирани протестни демонстрации срещу участието на крайнодясната „Партия на свободата“ в управлението на страната. „Отново е четвъртък“ - с този призив преди три месеца в Австрия се завърна една традиция от 2000-та година. Тогава във Виена за пръв път крайнодясната „Партия на свободата” влиза в управлението на страната, а ЕС налага санкции на Австрия. Днес партията на покойния Йорг Хайдер отново е на власт като по-малкия партньор на консервативната народна партия на канцлера Себастиян Курц.

Всички опити на младия канцлер да омекоти националистическия уклон на своя по-малък партньор не разколебаха хиляди австрийци да излизат всеки четвъртък на улицата, настръхнали от серия крайнодесни решения на кабинета. Сред тях и пряк опит за ограничаване свободата на медиите. Тази седмица се състоя последната за годината протестна демонстрация преди Виена, Линц, Грац, Клагенфурт, Залцбург и Инсбрук да се потопят в магията на Коледа.

Весела Владкова разказва за една впечатляваща дамска група сред протестиращите всеки четвъртък във Виена.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна