Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Комисията с Македония да работи с документи, а не с тълкувания

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Бившият македонски външен и вътрешен министър проф. Любомир Фръчковски заяви пред БНР, че е напълно очаквано да има емоционални реакции по отношение на работата на комисията по историческите въпроси между България и Македония.

Сред реагиралите на последното заседание на смесената комисия в София, на което стана спор за цар Самуил беше евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той участва в продължение по темата пред БНР, отговаряйки на въпроса дали имаме правни основания за претенции на това, че македонците не признават цар Самуил за българин и не е ли договорът за приятелство твърде неясен в изискванията към македонците.

„За мен е ясен. В него е записано, че тази комисия трябва да работи не върху техните тълкувания, както искат от македонска страна да ни кажат, че трябва да тълкуваме оригиналните документи, а базирана на автентичните, от съответната епоха, документи. Това е записано в самия договор. Това изречение го има в договора“, каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

„Поне да се обединим около това, че има такива документи, факти, документи, архиви, артефакти от съответната епоха, които казват това“, добави той в интервю за предаването „Събота 150“.

Той каза, че подкрепя правото на самоопределяне. „Когато имаме жив човек, който се самоопределя като какъвто желае това е негово основно човешко право. Обратно на това, което някои твърдят в Македония, че отричаме тяхното право на самоопределяне“

В отговор на въпрос не е ли неподходящо точно в този момент да критикуваме Зоран Заев, когато Република Македония се намира насред деликатен процес на утвърждаване на конституционните промени заради договора с Гърция за новото име той отговори:

„Г-н Заев трябва да бъде внимателен тогава, когато е толкова деликатен моментът за тях - какво той говори и къде иска да разпространява македонския език например, защото все пак имаше и конкретен повод за реакцията“.

Андрей Ковачев  коментира и дали е реалистично да очакваме, че Македония ще влезе в ЕС през 2025 г.

„Много труден въпрос е как ще се развие ЕС, какви ще са настроенията в самия ЕС – виждате, че има доста сериозно блокиране на всякакви идеи за разширяване… по отношение на визите за Косово обещахме, ако изпълнят определени изисквания да нямат визи – не се случи, а ние сме изпълнили от седем години изискванията за Шенген – не се случва“.

Цялото интервю с Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна