Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 хиляди планинари са пренощували в хижите на БТС през 2018-а

Хижа "Пършевица"
Снимка: Жоро Александров

Над 300 хиляди планинари са пренощували в хижите на Българския туристически съюз през миналата година, около 80 хиляди от тях са били организираните туристи. Това заяви за Хоризонт председателят на съюза Алексей Стоев. Днес бяха връчени годишните награди на Българския туристически съюз.

БТС стопанисва 300 хижи и заслони в цялата страна и над 50 000 км туристически маркировки. По думите на неговия председател Алексей Стоев за организацията е изминала една успешна година:

"Успяхме да реализираме редица наши проекти, свързани със 100-те национални туристически обекта, свързани с инициативата "Изкачване на 100-те планински първенци. В ход бяха и някои промени в нашите нормативни документи. И, разбира се, взаимодействието с нашите балкански и европейски партньори".

БТС връчи 12 награди за най-добър хор, изпълняващ планинарски песни, най-добро туристическо дружество и най-добра хижа за партньорство с държавната власт с природен парк и неправителствена организация, за най-добър обект от 100-те Национални туристически обекти. Алексей Стоев коментира:

"Чрез нашите хижи, чрез нашите заслони, чрез нашите инициативи, ходейки по маркираните пътеки от БТС и в сътрудничество с управите на националните паркове, ние искаме да дадем възможност на българите да опознаят планините, да ги заобичат поне толкова, колкото ги е обичал Алеко Константинов и Иван Вазов".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна