Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече пари за социални дейности в София догодина

Албена Атанасова, зам. кмет по социални дейности в София
Снимка: личен архив
В София бяха раздадени първите награди за добри практики в сферата на социалните услуги. На церемонията присъстваха кметът Йорданка Фандъкова, председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова  и зам.-кметът Албена Атанасова.

В отделните категории награди получиха:

Доброволческа кауза на годината: Надя Шабани - директор на Български център за нестопанско право, Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум, Любов Костова - директор на Британски съвет в България

Иновативна социална услуга на годината:

„Център за хора с редки болести“ - Сдружение „Българска Хънтингтън Асоциация“ - Константин Економидис

Кампания на годината:

Кампания „Училището като сигурно място за децата“ - Сдружение „Институт по социални дейности и практики“ - Нели Петрова

Мениджър на годината:

Искра Влахова - ръководител на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Слънчоглед“

За най-въвличаща и вдъхновяваща социална услуга:

Академия АНДИ И АЯ - Даринка Борисова

Социално партньорство с бизнеса: Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на Фондация „За Нашите Деца“; Станислава Танева - управляващ директор на Ситибанк Европа АД, клон България.

„Войн на годината“: Петя Яначкова - семеен консултант в Център за обществена подкрепа „Св. София“ към Фондация „За Нашите Деца“.

„Преди година подписахме първото в страната споразумение за съвместна работа между общината и 29 неправителствени организации, които работят в сферата на социалните услуги. Благодарение на съвместната ни работа успяхме да повишим качеството на  социалните услуги в столицата“ - каза кметът Фандъкова по време на церемонията. „Нашата политика е да включваме неправителствените организации в управлението на социални услуги, защото  имат голям капацитет и са по-гъвкави в прилагането на добри практики“ - допълни още кметът Фандъкова. 

В София има изградени над 80 различни услуги като над 55 процента от тях се управляват като държавно делегирана дейност от неправителствени организации. От 4 януари стартира кандидатстването по Програма „Социални иновации“. По нея Столичната община предоставя финансиране на краткосрочни проекти за социални иновации. Програмата цели да насърчава подобряване качеството на живот на уязвими групи като стимулира прилагането на нови проекти за социални иновации. Средствата за финансиране на програмата са осигурени изцяло от общинския бюджет, посочи зам.- кметът Албена Атанасова в предаването на „Хоризонт“ "Рано в неделя". 

 „Както за деца, така и за възрастни, имаме множество различни услуги, които са центрове за обществена подкрепа, дневни центрове, в които могат да се занимават през деня и деца, и възрастни, имаме домове за възрастни хора, имаме центрове за настаняване от семеен тип за деца с и без увреждания. Ние предвиждаме средства за нашата наредба "Асистент за независим живот", която включва и деца, и възрастни. Там е доста увеличен бюджета за следващата година“, каза Албена Атанасова.

Интервю с Албена Атанасова можете да чуете в звуковия файл



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!