Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Добромир Симидчиев: Цената на водата не е висока, съотнесена към другите услуги

Снимка: БНР
"ВиК операторите работят в режим на петгодишни бизнес планове, в които профилът на цената е заложен от самото начало и е обвързан с множество фактори. Той действително е обвързан с множество фактори, не само с инвестицията в дадена година, а и с постигането на немалко параметри. Постигането на около 20-30 дългосрочни показатели за качество има отношение към цената на водата". Това коментира пред БНР инж. Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и изпълнителен директор на ВиК дружество.

"Не искам да казвам, че това увеличение няма да има никакъв ефект, но по-скоро наистина въпросът е защо е необходимо и какво се прави срещу тези пари", заяви той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и допълни:

"Смятам, че цената на водата не е висока, съотнесена към другите услуги. Сметката за вода е една от най-ниските сметки, които хората плащат".

В настоящата ситуация с цените на водата и регулирането им всички заинтересовани страни не са доволни – нито регулаторът, нито общините, нито операторите или гражданите, коментира Симидчиев.

Шумен е един от малкото областни градове, в които няма пречиствателна станция за питейни води. Тя е заложена за изпълнение с европейско финансиране, но не е факт. Получава се парадокс, че ВиК операторът има тарифа и то доста скъпа, а на практика, вероятно в голяма част от времето показателите на водата не отговарят на изискванията, коментира експертът по повод протестите срещу поскъпването на водата в областния град.

"За да може ВиК с размерите на това в Шумен да бъде устойчиво и да обновява активите си с необходимия темп, те трябва да инвестират от порядъка на 15-20 милиона лева на година. Голяма част от проблема, може би, е, че нашите ВиК оператори действително не са особено ефективни. Не го казвам обвинително към тях, те също имат желание да постигнат ефективности. Въпросът е, че средата, в която работят, е такава, че невинаги имат възможност да го направят".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна