Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очите показват нивото на стреса

Снимка: БГНЕС

Психичното ви състояние променя размера на зениците, сочат резултати от изследване на американски учени от Университета в Мисури, публикувани в списание International Journal of Human–Computer Interaction.

Целта на учените била да открият универсален начин за оценка нивото на стреса при хора, който изпълняват сложни задачи. За това бил проведен експеримент с участието на 36 души, за които създали специален симулатор. Участниците трябвало да следят на два монитора и оперативно да реагират на внезапните екстремни ситуации в централния диспечерски нефто- и газопреработващ завод. Участниците били наблюдавани с помощта на сензор за движение и технология за проследяване движението на очите.

Оказало се, че при изпълнение на сравнително прости задачи траекторията на движение на очите на участниците е напълно предсказуема, докато при неочаквана промяна в ситуацията движението на очите става по-хаотично, а зениците се държат нормално. Учените сравнили получените данни с данни от НАСА, отнасящи се до реакцията на зениците на астронавтите в отговор на стрес и въвели формула за изчисляване коефициента на разширение на зениците в условия на многозадачност.

Учените смятат, че този метод може да се използва за проследяване доколко добре специалистите в болници, офиси и заводи се справят със стреса. Това ще позволи да дават почивка на персонала преди да започне да прави фатални грешки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна