Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ с критика към правителството за водената енергийна политика

Снимка: БГНЕС

От АБВ критикуваха правителството за енергийната политика, която води. Председателят на партията Румен Петков нарече "престъпно" решението за 20% дялово участие в терминала за втечнен природен газ в Александруполис, което бе записано в променената Енергийна стратегия на България, и настоя за оттеглянето му:
"Първо, това е частен терминал. По същество българската държава тръгва да финансира "Капелузус груп". Това е обличане на корупционни практики в парламентарни решения. И какво означава стратегията да задължи българското правителство и НЕК да хвърлят нашите пари, и на това трябва да се сложи край веднага. Ние от АБВ настояваме да се преустановят действията".
Петков разкритикува и българските евродепутати, подкрепили Резолюцията на за сътрудничество в областта на енергетиката, сигурността и защита, с която се подчертава решаващата роля на Украйна за европейската енергийна мрежа и така, по думите му, измествала значението на България. Резолюцията създавала още един проблем:
"По същество това гласуване е насочено против "Северен поток" и ние от АБВ питаме тези достопочтени евродепутати утре как ще отидат да се борят да защитят концепцията за пряка доставка на Русия за Европа на газ през България".
Петков прогнозира, че догодина заедно с европейските и местните избори, ще има и предсрочни парламентарни, за които партията вече е започнала да се готви. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!