Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малтепе е не само сред "Чудесата на България", но и на света

| обновено на 17.12.18 в 15:13

В Пловдив председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на церемонията по връчването на годишните награди "Чудесата на България".  Сред отличените беше Пловдив, който получи наградата за европейски принос и Археологическият музей в града за мащабните разкрития на могилата Малтепе.

Признание е за нас да получим награда за популяризиране на културно-историческото наследство на европейско ниво. Още повече в тази важна година, в която се направиха толкова много открития и се свърши толкова много работа за популяризиране на пловдивското наследство. А то е световно наследство, но ние имаме тази привилегия да го опазваме, разкриваме и популяризираме, коментира Иван Тотев.

Директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов също беше един от отличените за работата му по обекта Малтепе. 

Според него този обект ще се превърне в една археологическа находка на световно ниво.

При геофизично проучване на дълбочина 17 метра показва, че в основата на могилата съществува огромна сграда, която е извън рамките на 26-метровата кула. Сградата е с размери около 15 на 20 и височина около 6-7 метра. Тоест – имаме огромен гробен комплекс, който очевидно ще бъде вкопан в самия терен. 

Пред нас е една загадка архитектурна от 3 век след Христа. Това е откритие със световна величина, коментира Костадин Кисьов. За 2019-та година община Пловдив ще финансира разкопките на Малтепе с 300 хиляди лева.

На церемонията „Чудесата на България“ бяха отличени Велинград, Хисар, Старосел и Чепеларе, а директорът на НИМ Бони Петрунова получи наградата Археолог на годината. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени