Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: Външните фактори са тези, които ще решат вътрешнополитическата архитектура на Сирия

Снимка: Мария Костова

Една от най-дискутираните теми през годините в сферата на международната политика, беше ситуацията в Сирия. Това, което насочи в последните дни погледа към Сирия, беше заканата на Ердоган, че се подготвя нова турска операция там. Доколко това е реалистично коментира проф. Владимир Чуков пред БНР:

“Нека да кажем следното, че на подобни заявки, ние сме свидетели още от март месец миналата година, тогава, когато започнаха преговорите между турската и американската страна за бъдещето на териториите, които са контролирани от сирийските кюрди. Нека да припомня, сирийско-турската граница е 910 километра, докато 480 километра се контролира точно от частите за народна защита. Това са кюрдските милиции, които работят в много тясна връзка с американците“, каза той в интервю за предаването “12+3“. 

“От март месец периодично така, може би на месец по един, два пъти, Ердоган или някой от турското ръководство, казваше, че вече е дошъл редът да бъдат прочистени терористите до Иракската граница“, каза още той.
В коментар към темата дали могат да бъдат синхронизирани позициите на Вашингтон и на Турция по отношение на кюрдите той каза:

“Така е, нека да кажем, че принципно това накара и Турция да се отдалечи от Вашингтон, т.е. много често наблюдателите се питат – това стратегически отношения ли са, между два члена на НАТО, или нещо друго?“. 

“Нека да кажем, че през изтеклата седмица се случиха, първо, много интересни неща. Трябва да кажем, че Ердоган каза буквално “да тръгваме тази седмица“. Това накара говорителят на Пентагона да каже, че – няма как да се случи тази турска операция, тъй като американският контингент, включително европейският контингент там са французи, немци, англичани, италианци и други. Те са всъщност на едни позиции заедно с кюрдите, така че всеки един изстрел срещу кюрдите, практически, застрашава живота на този американо-европейски контингент“.

На въпрос, свързан с разговора между Доналд Тръмп и Ердоган и относно изтеклата информация, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разкрил, че Турция и САЩ заедно работят за екстрадацията на Фетхуллах Гюлен, проф. Чуков коментира:

“Там има очевидно доста задкулисие. Не е ясно зад тези изявления, които се правят от турска страна, какви ще са последващите действия, цитирате Чавушоглу по отношение на Гюлен, аз пък бих цитирал Чевушоглу онзи ден - той каза нещо, което за пръв път прави много интересна турската позиция, което казва, че те биха могли да работят с Башар Асад, ако той се яви на честни, демократични и прозрачни избори и той ги спечели, нещо което противоречи на позицията на Ердоган, изказана буквално тази година през февруари, че те никога няма да влезнат в контакт с един убиец. Така че динамиката е изключително, изключително голяма и аз си мислех, че поне на този етап, ние виждаме твърде много дипломация, твърде силно, бих казал, задкулисие, което очевидно се търси някаква такава взаимодопустима политическа формула, която да удовлетвори абсолютно всички външни фактори“.

“Нека да си кажем истината, външните фактори са тези, които ще решат вътрешнополитическата архитектура на Сирия, отколкото местните сили. Ето това, което изтече буквално преди няколко часа, че всъщност турската страна не желае частите за народна защита да бъдат по границите, това са сирийските кюрди“, каза още той.

Той коментира и въпроса дали 2019-а би могла да бъде решителна по окончателно решаване на ситуацията в Сирия или напротив, конфликтът ще продължи да си тлее дълго време.

“На ниско равнище той никога не е спирал. Постоянно има престрелки, постоянно има някакви търкания, постоянно има убити, има атентати вътрешни. Това нещо няма да спре. Но на високо равнище, мисля че вече е на път да се получи някаква политическа формула“.

“Сега в момента е големият въпрос кюрдската страна, как да бъде вместена? Това е най-големият проблем, който може би, в някаква степен, ще се търси някаква интервенция, някакво присъствие на хора, представители от Иракски Кюрдистан“, каза той. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени