Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадовите бонбони такива, каквито не сте ги виждали досега



Занимавам се със сладкарство буквално откакто съм се родил, израснал съм по сладкарските маси и под тях, а хората казват, че в кръвта ми текат шоколад и сметана
– с усмивка описва себе си шеф Петко Костадинов. Второ поколение сладкар, той от малък помага в семейния цех, а днес ръководи и фирмата, която е на пазара вече повече от 20 години и се занимава с търговия на машини, аксесоари и консумативи за сладкарството.

В България в момента се опитваме да наложим нещо, което е тренд в Европа вече 10 години – казва Петко Костадинов. – Все повече виждам някакъв ренесанс в българската кулинария и сладкарство, все повече хора използват модерни силиконови форми, ориентират се към красивото, хубавото, изящното, използват сезонни продукти в техните изделия.

За разлика от големите производители, които строго пазят в тайна технологията на производство и рецептите на шоколадовите си бонбони, мисията на Петко Костадинов е съвсем различна:

Нашата цел е да развиваме сладкарството в България. Визията, декорацията е нашата сила и в това сме най-добри. Важно е да се развиваме, за да има тайни, които да могат да бъдат издавани. И се старая хора, които дори не възнамеряват да се занимават с това професионално, а чисто от любителска гледна точка, да постигнат високи нива – обяснява Петко Костадинов.

С тази цел майсторът организира курсове и обучения, на които се стреми да демонстрира новостите по модерен и подобаващ начин.

Показвал съм невероятно интересни работи – разказва Петко Костадинов. – Правил съм мус от карамелизирано кисело зеле, крем с кисели краставички и пържен бекон, най-различни мусове от сирена. Тъмен шоколад се комбинира изключително добре например със синьо сирене. Комбинацията между солено и сладко и неща, които по принцип ги наричат авангардни, екстравагантни – към това хората имат все повече и повече интерес.



В сладкарството тенденциите са толкова много, че е невъзможно един човек да може да прилага абсолютно всички. Това е необятна ширина и един прекрасен занаят. Сладкарството ми е някаква мания – смее се майсторът и с удоволствие споделя тази мания с всички желаещи да научат повече за най-съвременните техники за декорация и актуалните пълнежи.

Методите за правене на шоколадови бонбони са много интересни. Какаовото масло се разтопява и оцветява и със специален компресор се впръсква във формата. Така се постигат уникални декорации и преливащи цветове – издава технологията Петко Костадинов. – Използва се и шоколадов трансфер – специална хартия се слага в принтер, зареден с хранителни бои, и така можем да прехвърлим ваша снимка върху шоколад. Комбинират се няколко пълнежа в един бонбон, както и различни текстури и вкусове.



Що се отнася до пълнежа, в момента са актуални сезонните продукти, затова се търсят бонбоните с дюля, индрише, както и класиката млечен карамел и солен карамел. А едни от най-интересните дизайни са на шоколадовите бонбони във формата на.... хапчета. За мен шоколадът и тези бонбони са малки хапчета за щастие. Те инжектират удоволствие директно в организма, затова това е хапче за усмивки, което наистина работи – казва Петко.



Шеф Костадинов е майсторът, който представи България на Европейското първенство по сладкарство това лято в Италия. На тема „Детски рожден ден” там изработва голям шоколадов стол със седнало меченце, държащо тарт и шоколадов подарък върху него. Международното жури високо оценява неочакваната комбинация от вкусове, предложена от Петко.

Аз много харесвам летните вкусове и колкото и странно да прозвучи, за мен ароматът и вкусът на лятото са ягодите и краставиците – обяснява Петко Костадинов. – В тарта включих мармалад от ягоди и маракуя, след което направих един сладък таратор – нещо като крем-фреш, но заквасен с мариновани краставици в подсладен липов чай със захар и ванилия. Приготвих и крем от ягода и сок от краставица. Получи се много вкусно.

Сладкарството е истинско изкуство. Всеки ли може да се научи на него?

Не мисля, че има хора, на които не би им се удало сладкарството – убеден е Петко. – Всеки може да стане сладкар, но само от човека зависи дали ще бъде добър сладкар.

Снимки: личен архив

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени