Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Корбин ще поиска вот на недоверие на Тереза Мей

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин смята да поиска в парламента вот на недоверие на Тереза Мей, ако премиерът не посочи дата за гласуване на споразумението за Брекзит в Камарата на общините. 

Тереза Мей се яви в Камарата на общините, за да запознае депутатите с последните развития около търсените от нея гаранции от ЕС за своята сделка, така че депутатите да могат да я одобрят. На фона на задаващата се криза в парламента и засилващата се кампания за провеждане на нов референдум Тереза Мей заяви, че изключва такава възможност, защото това ще убие вярата на хората в демокрацията. 

Преди обаче Тереза Мей да пристигне в парламента, източници от Лейбъристката партия съобщиха, че Джеръми Корбин ще внесе вот на недоверие на Тереза Мей, ако тя не определи дата за гласуването на сделката. 

Гласуването, които трябваше да се състои на 11 декември, бе отложено от премиера без консултации с депутатите. Източникът на Лейбъристката партия изрично уточни, че това ще бъде вот на недоверие към премиера, а не към нейното правителството, което означава, че ще бъде с необвързващ характер.

Във Великобритания кампанията за провеждане на втори референдум за Брекзит набира сила на фона на перспективата депутатите в парламента да не постигнат мнозинство по нито един от сценариите. Премиерът Тереза Мей обаче категорично е против нов референдум с аргумента, че това е шамар за пряката демокрация, тъй като ще бъде подменен вотът на народа през 2016 година, когато гласоподавателите избраха Брекзит и че задачата на правителството е да изпълни този вот.

Тереза Мей продължава да се опитва да получи необходимите ѝ гаранции от ЕС по нейната сделка за Брекзит, така че депутатите да я одобрят при предстоящото гласуване в Камарата на общините.

"Нов вот ще навреди директно на интегритета на нашата политика, защото ще отправи послание към милионите, които вярваха в демокрацията, че нашата демокрация не изпълнява обещанията".

Ако сделката на Тереза Мей бъде одобрена, тогава Обединеното кралство ще излезе от ЕС на 29 март със сделка. Сметките обаче оказват, че на тази етап сделката на Мей няма шанс да бъде гласувана. Говорител на премиера заяви, днес, че преговорите между Лондон и Брюксел продължават и тази седмица, но в същото време говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинал каза, че не се очакват повече срещи между британците и европейците за обсъждане на Брекзит, а това не е добра новина. 

При положение че сделката на Мей бъде отхвърлена и няма друга опция, страната отива към Брекзит без сделка. И от Даунинг стрийт днес обявиха, че се заделят допълнително 2 милиарда паунда за планиране при такъв сценарий, въпреки че правителството не очаква да се стигне дотам. Цялата тази несигурност кара все повече министри да подкрепят идеята за провеждане на така наречените „пробни“ необвързващи гласувания в Камарата на общините по други опции като норвежки или канадски модел, или отлагане на Брекзит. Амбър Ръд:

"Трябва да разберем за какво би гласувало мнозинството в парламента. Нищо не трябва да се изключва като възможност".

В подобен дух се изказа и министърът на икономиката Грег Кларк:

"Мисля, че парламентът трябва да има отговорност не просто да каже какво не иска – лесно е да си критик – а да поеме отговорност и да прецени за какво би гласувал".

Така че в съжденията на тези министри има логика, защото би било добре да се разбере какви са нагласите сред депутатите, дали изобщо има някаква опция, която може да бъде подкрепена с мнозинство. Защото ако сделката на Мей бъде отхвърлена и няма мнозинство по други варианти, тогава при блокирал парламент не остава друго освен народът да вземе крайното решение. Тереза Мей може и да е права, че нов вот ще бъде предателство спрямо гласувалите през 2016 година, но при подобно развитие на събитията това може и да остане единствената опция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени