Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей: вотът по сделката за Брекзит ще е след 14 януари

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей съобщи в парламента, че дебатите по нейната сделка за Брекзит ще бъдат подновени на 7 януари, понеделник, а гласуването ще се състои следващата седмица.

Преди началото на сесията в парламента лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин се бе заканил да поиска вот на недоверие в премиера, ако тя не представи дата за гласувенето на сделката.

На 11 декември Тереза Мей прекрати дебатите и отложи вота без консултация с депутатите и замина за Брюксел в опит да получи гаранции от ЕС за „предпазния механизъм“ за ирландската граница, така че да спечели повече депутати на нейна страна.

Днес Мей се яви в Камарата на общините, за да заяви отново, че нейната сделка няма алтернатива, и изтъкна, че идеята за повеждане на нов референдум е несъстоятелна, защото ще бъдат излъгани милионите британци, гласували през 2016 година за излизане от ЕС.

С нетърпение се очакваше каква ще бъде реакцията на премиера след заканата на Корбин за вот на недоверие, ако няма дата за гласуването на нейната сделка. Макар и да не посочи конкретна дата, от думите на Мей стана ясно, че вотът ще бъде през седмицата, започваща на 14 януари.

За Корбин остана утехата, че поне е ускорил вота:

„Позор е, че месец ще бъда загубен след като трябваше да гласуваме на 11 декември. Не може да има по-нататъшни опити за измъкване на това правителство от отговорностите му пред парламента“, заяви лидерът на лейбъристите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени