Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Румъния става източноевропейската страна с най-слаба въздушна отбрана, пише в. "Ромъния либера". Словакия реши да купи нови изтребители Ф-16, а България получи подобна оферта. Същевременно Румъния продължава да търси самолети Ф-16 втора ръка, посочва изданието и припомня, че Полша е купила преди няколко години самолети Ф-16, а България все още анализира получените оферти. 

Вестник "Данас" съобщава, че на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Белград  заради решението на Прищина да формира въоръжени сили, президентът на Сърбия е призовал ООН да поеме по-голяма роля в бъдеще в диалога между Белград и Прищина. Александър Вучич заяви в Ню Йорк, че Белград ще бъде готов да продължи диалога, веднага след като Прищина премахне митата от 100 процента на сръбските стоки. Според Хашим Тачи решението за формиране на въоръжени сили е закъсняло, а не е преждевременно и същността е в това, че на Сърбия не ѝ пречи армията на Косово, а това, че Косово е независима и суверенна държава.

Днешният гръцки печат коментира бомбеното нападение вчера през нощта, извършено от неизвестни засега лица срещу сградата, в която се намират офисите на гръцката телевизия "Скай" и вестник "Катимерини".

И някои теми от европейския печат:

Френската Комунистическа партия планира да включи членове на движението „жълти жилетки“ в своите листи за предстоящите през май европейски избори, обявиха от партията, пише европейската редакция на Politico. Проведена наскоро анкета показа, че 13% от респондентите биха гласували за хипотетична листа на жълтите жилетки за европейските избори.

Дългоочакваният план за имиграция след Брекзит на правителството няма да се позовава на консервативния манифест обещаващ да намали нетната миграция до „десетки хиляди“.

Източници от парламента потвърдиха за Independent, че целта, отдавна подкрепена от Тереза Мeй като министър-председател, не се появява никъде в документа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!