Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Бараков: Трябва да се притесняваме от случващото се в Косово

Снимка: psh-ks.net


Трябва да се притесняваме от случващото се в Косово, изказа мнение в предаването „Преди всички“ доц. Стоян Бараков – преподавател по международни отношения.
      

„Разбуни се Македония, разбуни се Сърбия, Косово също. В Босна и Херцеговина нещата също вървят зле. Щем не щем трябва да се стремим регионът ни да бъде спокоен. … Когато говорим за опасностите, в които може да се окаже България – това е за все по-засилващите се мераци за реализиране на много старата идея – Велика Албания“.

Очаквано беше създаването на армия на Косово, смята той и добави: „За това нещо се говори отдавна. Струва ми се, че малко изненадващ е изборът на момента. Доста хора, от които се очакваше да подкрепят косовското ръководство, заявиха, че моментът не е подходящ, включително това го направи генералният секретар на НАТО Столтенберг“.

Според него решението за избор на този момент е дошло от Вашингтон: „Реши го някой във Вашингтон, при това на много висока позиция. При всички случаи и военното ведомство, и Държавният департамент са наясно със ситуацията“.

Според доц. Бараков е време КейФОР да си отиде от Косово: 

„Той не трябваше да бъде съдник. Той не трябваше да бъде участник в играта. Той трябваше да осигурява условия за нормално функциониране на системата на Косово, включително на органите за сигурност. Косово прави неща, които дават основния на сърбите да обвиняват „КейФОР“, че е пристрастен. Мисля, че имат основание в доста от случаите“.

Според доц. Бараков заради Българското европредседателство, сме забравили нашите си проблеми. „Нашето външно министерство няма капацитет. Не знаеше как да води Председателството. Много по-доволен щях да бъда, ако бяхме поставили на едно равнище и българските интереси“, изказа мнението си той експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени