Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия трябва да спести допълнително от 2,5 до 3,0 млрд. евро, за да получи одобрението на ЕС за бюджета догодина

Европейската комисия е поискала от Италия да осъществи допълнителни икономии за още 2,5 млрд. евро до 3,0 млрд. евро, преди да получи одобрение за бюджета си за 2019-а година, съобщи във вторник вестник Corriere della Sera.

Трябва да се има предвид, че в понеделник италианските власти изпратиха на Брюксел променена версия на спорния бюджет за догодина, като говорителка на икономическия министър Джовани Триа заяви по-късно през деня, че той работи за постигането на сделка с европейските официални властимащи.

Според италианското издание Джовани Триа е посочил в телефонен разговор с вицепрезидента на ЕС Валдис Домбровскис, че вицепремиерите на страната Матео Салвини и Луиджи Ди Майо се противопоставят на по-нататъшни бюджетни съкращения, тъй като те не искат целевото ниво за бюджетния дефицит за следващата година да бъде допълнително намалено от вече ревизираното ниво от 2,04% спрямо брутния вътрешен продукт (първоначалния проектобюджет за догодина се базираше на по-голям дефицит в размер на 2,4% от БВП).

Междувременно вестник La Repubblica посочва, че става въпроса за допълнителни икономии в размер на 2 млрд. евро. Ежедневникът Il Sole 24 Ore пък научи, че италианското правителство е намалило оценката си за икономическия растеж за следващата година от 1,5% до диапазона между 0,9%и 1,0%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна