Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АИКБ настояват за отлагане на увеличаването на минималната работна заплата

| обновено на 18.12.18 в 14:26
Снимка: БГНЕС

Да се отложи увеличението на минималната работна заплата през 2019 година. Това поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Аргументът е, че в 15 икономически дейности средната заплата е на нивото на минималната.

Националният тристранен съвет обсъжда постановлението за определяне на минималното възнаграждение през следващата година.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че ръстът на минималната заплата с 50 лева догодина до ниво от 560 лева ще защити нискодоходните групи и ще ограничи риска от бедност сред работещите:

"Предложеното увеличение отговаря на обективната икономическа и социална рамка на страната. През 2019 се предвижда ръст на БВП. Стабилните макроикономически показатели и търсенето на работна ръка са предпоставка за увеличаването на всички доходи, БВП от 3,7 процента, очакванията са за запазване на добрия бизнес климат в страната, на заетостта".

"473 хиляди получават минимална заплата към юни тази година", посочиха от бизнеса Това е повече, отколкото са били хората на минимална заплата през 2017 година.

Председателят на АИК Васил Велев цитира данни от проучване на членската маса, според което 9 процента смятат, че минималната заплата дори трябва да е по-ниска от сегашните 510 лева. Позицията на организацията е против ръста на минималната заплата догодина и защото в различните сектори и региони икономическата ситуация е различна.

"Квалифицирани и неквалифицирани, работещи, неработещи, трудолюбиви, мързеливи, всички са изравнени - минималната работна заплата не може да бъде еднаква за всички икономически дейности. Трябва да се договаря така, както се случва в половината работеща Европа", посочи Васил Велев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!