Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство обсъжда ускоряване на излизането от ЕС без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обсъжда дали да ускори подготовката по сценария за излизане от ЕС без сделка. Вчера министърът на финансите Филип Хамънд обяви отпускането допълнително на 2 милиарда паунда за такава подготовка. 

101 дни остават до 29 март – определената за Брекзит дата – и при забавянето на гласуването по сделката на Тереза Мей в средата на януари за много депутати вероятността да се стигне до Брекзит без сделка изглежда все по-реална. Налага се убеждението, че ако сделката на Мей бъде отхвърлена, няма да остане време за някакъв евентуален „План Б“. Правителството нееднократно е заявявало, че не одобрява излизането без сделка. Доволни от такъв сценарий са единствено „брекзитиърите“, които постоянно упрекват управляващите, че не гледат сериозно на тази опция. Но ето както заяви тази сутрин министърът за общностите Джеймс Броукъншър:

"Приемаме излизането без сделка напълно сериозно от доста време. Това не е, което искаме, нито пък което очакваме да стане, защото искаме да осигурим сделка и тя  да бъде гласувана в парламента".

Бректзитиърите между другото се обявиха в подкрепа на Тереза Мей по повод на внесения от лейбъристите вот на недоверие срещу нея. Лейбъристите обаче се заканиха, че ще внесат вот на недоверие и срещу правителството. Въпросът е не дали, а кога този вот ще бъде поискан, по думите на министъра в сянка за жилищното настаняване Джон Хийли. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени