Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

БНР Новини
6
Снимка: Димитър Василев

По случай 80-годишнината на Радиотеатъра на 21 декември във Второ студио на БНР ще бъде представена пред публика първата радиопиеса в седемканален съраунд. Пиесата се нарича „Болен“ и неин автор е актрисата, драматург и режисьор Ана Васева.

Експериментите за изработване на радиопиеси в пространствен звук започват още с въвеждането на стереозаписа в БНР. През 1970 г. е направена първата радиопиеса в стереозвук от звукорежисьорите Евтим Кокошаров и Борис Ангелов – „Папагалчето и пеперудката“. Следват и други успешни опити, като квадрозаписът на радиопиесата „Мач“ със звукорежисьорите Асен Саев и Румен Симеонов и звукорежисьор от Унгария.

През 80-те години се правят успешни експерименти с изкуствена глава, направена от техническия гений Петър Кънчев. Появилите се нови звукови формати за пространствен звук, прилагани главно в киното, отварят нова посока в следващите начинания. През 2013 г. при новите условия за многоканално смесване с компютърни програми и многоканален звуков контрол във Второ студио на БНР се осъществяват първите успешни опити във формата Долби съраунд 7.0 мюзик. В този формат за първи път прозвучава началото на радиопиесата „Болен“.

Още в края на същата година се записват и смесват във Второ студио на БНР цели концерти в Долби съраунд 7.0 мюзик от изявени студенти на Департамент „Музика“ на НБУ. Първите са дело на Ангелия Вихрова. Завършването обаче на цялостна радиопиеса в съраунд отнема няколко години. В края на 2018 г. тя е вече готова да се представи пред публика.

Радиотеатърът „Болен“ е създаден и е прозвучал по БНР в края на 2010 г. Автор и режисьор е Ани Васева, а музиката и звуковият дизайн са дело на композитора Асен Аврамов. Стереоверсията е изработена от Живко Марев и Владимир Тренчев.

От 15 часа на 21 декември ще бъде предпремиерата за специалисти, а от 17 ще е официалната премиера за широка публика.
Желаещите да присъстват на представянето на радиопиесата е необходимо да бъдат в студиото поне 10 минути по-рано, тъй като местата са ограничени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна