Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Славенова: Сериозно се замислям да се върна в България

Сънародничката ни развива успешен бизнес в Канада, доскоро оглавявала Българо-канадското дружество на Британска Колумбия

Здравка Славенова живее във Ванкувър, Канада, от 1990 година. До там пътищата я отвеждат през Германия. Напуска България през 1988 година.

В момента развива успешен бизнес, но признава, че корените я теглят все по-силно към родните места - родом е от Разлог:

"Обичам Канада така, както обичам и родината си. Като че ли коренът зове толкова силно, че започва да надделява все повече и повече любовта към родината. /…/ За мен това завръщане към корена е изключително важно и го чувствам все по-силно. Започвам сериозно да се замислям да се върна в България."

Съпругът й е участник в Монреалската олимпиада като гимнастик и за него Канада била мечта. Тя потеглила с него, без да има конкретна визия как ще живее в далечната страна. През 1995-а създава зелени лагери училищни програми “Откриване на природата” (Nature Discovery), а през 1997-а създава фирма за приключения сред природата и осигурява работа на много от новодошлите българи в летните лагери, в училищните програми и във фирмените програми за тиймбилдинг. 

"Българският дух се пази, любовта към България се пази. С гордост мога да кажа, че и моята дъщеря, която е родена в Канада и вече е на 28 години, говори перфектно български, без акцент", споделя Здравка Славенова, която наскоро бе в България и представи една от своите стихосбирки. Написала е близо 70 стихотворения, част от които са издадени - в стихосбирките “Пътеки” (2016) и “Копнежи” (2016). 

Забелязва положителни промени тук – не само материални, но и "в мисленето и душевността". Казва, че повечето пътища в България са оправени, а училищата - стегнати.

Здравка Славенова активно участва в организационния живот на българската ни общност в Канада. Създава неделно българско училище, а до средата на 2018-а е един от директорите на Българо-канадското дружество на Британска Колумбия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени