Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рацио“ – науката като приказка или "Няма глупави въпроси" преди Коледа

Петър Руевски, Ива Дойчинова и Любомир Бабуров в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Здравко Петров

Третата среща от поредицата „Няма глупави въпроси“ ще се състои днес (18  декември) от 20.00 часа в клуб „Строежа“. По този повод гости в „Нашият ден“ бяха Любомир Бабуров - основният инициатор за създаването на организацията за популяризиране на науката – „Рацио“, и Петър Руевски, инженер и програмист, с интереси в областта на физиката.

В „Нашият ден“ Любомир Бабуров разказва, че по време на многото лектории, на които е присъствал, му направило впечатление, че най-интересната част на една лекция е нейният край, когато гостите задават своите въпроси.

„Въпросите разкриват много повече за лектора, за способността му да мисли в рамките на неговата сфера“, посочва той. Така се стига до идеята да се организира събитие, изцяло посветено на въпросите. Наричат го „Няма глупави въпроси“.

Например: Бели ли са „белите мечки“? Защо дишаме трудно на голяма надморска височина? Защо котките месят чаршафи и одеяла и други подобни.

В екипа на „Няма глупави въпроси“ освен двамата гости в „Нашият ден“ влизат още програмистът и докторант по астрономия Марияна Богданова и д-р Никола Кереков. Е, не на всички въпроси хората от „Рацио“ могат да отговорят, но въпросът винаги те карат да мислиш.

Какво още разказаха в „Нашия ден“ Любомир Бабуров и Петър Руевски - можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени