Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витлеем се готви за Рождество Христово

Катедралата "Рождество Христово" е построена над прочутата пещера, където влъхвите са се поклонили пред Младенеца преди 2019 години

Част от церемонията по запалването на светлините на коледното дърво пред храма "Рождество Христово" във Витлеем.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред катедралата "Рождество Христово" във Витлеем вече блести 15-метрова елха, украсена с 12 хиляди разноцветни лампички. Елхата обаче не е истинска, а представлява масивен конус, украсен с пластмасови елхови клончета и красиви топки.
Допреди две години християнски държави се редували да изпращат коледно дърво във Витлеем, защото сред каменната пустиня не растат такива. Получавало се негласно съревнование кой ще достави по-високо и по-красиво дърво. Преди две години екоактивисти направили жива верига в защита на елхите и попречили на доставката на коледния символ.
Катедралата "Рождество Христово" е построена над прочутата пещера, където влъхвите са се поклонили пред Младенеца преди близо 2019 години. По Коледа желаещите да се поклонят са толкова много, че там може да попаднеш единствено с гид. Катедралата е осветена през 339 г. През VI век част от нея е била опожарена при стълкновения между евреи и самаряни. Църквата е възстановена в сегашния си вид през 565 г. от император Юстиниан I.
"Първото от чудесата с нея става през 614 година. Ерусалим и прилежащите му земи са завладени от персите. Те опожаряват и разрушават храма на гроба Господен, но като стигат до Витлеем, виждат стенопис на поклонението на влъхвите, който тогава е бил изографисан на фасадата. По дрехите, с които били изобразени първите поклонили се на Христос, те решават, че са перси и това е молитвен дом свързан с тяхната вяра. И го пощадяват. Следващото изпитание за храма е завладяването на Ерусалим от  Салахадин. Войните безпрепятствено разрушават храма на гроба Господен. Искат да сторят същото и с катедралата във Витлеем", разказва екскурзоводът Исай Муса.
Катедралата е на две нива. Пред подземието, където се смята, че е била пещерата, където се появил на бял свят Младенецът, има две забележителни икони. Първата е на Христос. Обикновено, при влизане в пещерата, хората го виждат със затворени очи. Но същата икона, погледната на излизане, е с отворени очи. Дали това е игра на светлината, не е ясно. Казват, че веднъж са го видели и да плаче. Било по време на бомбардировките над Белград.
Втората забележителна икона е тази на Дева Мария. Това е единствената икона, на която Мадоната е изобразена усмихната. Обикновено се изобразява сериозна, съзираща какво очаква нейния син. За сребърната звезда, с която е обозначено мястото на рождението на Христос, също има легенда. През 1846 г. тя мистериозно изчезва. Смятат нейната кражба за прокоба за започваща война. И наистина - съвсем скоро започва Кримската война между Османска империя, в чиито владения влиза Витлеем, и Русия. След войната Русия изпраща нова сребърна 14-лъчна звезда за катедралата, която е там и до днес.
В историята на катедралата от по-ново време са записани два инцидента. През 2002 г. палестински активисти, извършили атентат в Израел и преследвани от израелската полиция, проникват в църквата и вземат за заложници монаси от Испания и Италия. Барикадират се там, а обсадата на храма трае 39 дни. Под натиска на световната общественост израелците не само не щурмуват катедралата, но са заставени да се прицелват много прецизно, за да не разрушат някой от орнаментите с изключителна историческа и религиозна стойност.
През 2014-а, докато папа Франциск е във Витлеем, неизвестно лице подпалва едното крило на катедралата. Пожарът бързо е овладян и няма щети върху сградата, мозайките или стенописите. 
Целия репортаж може да чуете и в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна