Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин разкритикува САЩ за договора за ракетите

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува решението на Съединените щати да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Същевременно той изрази готовност за предоговаряне на документа, включително с участието на трети страни.

САЩ използват недоказаните си обвинения срещу Русия в нарушаване на договора като предлог за едностранното си излизане от него, при положение че самите те отдавна не го спазват. Това каза Владимир Путин на разширено заседание в министерството на отбраната.

"Разполагането на системите за морско базиране „Иджис“ в Румъния и в Полша в близко време е пряко нарушение на договора, защото тези установки могат да се използват и се използват в морето за изстрелване на ракети от такъв тип“, каза Путин.

Путин подчерта, че действията на Съединените щати принуждават Русия да предприеме ответни мерки за сигурността си, като в същото време добави:

"С този договор има определени трудности. В него не участват други страни, които притежават ракети със среден и малък обсег. Но какво пречи да започнем преговори за присъединяването им към действащото споразумение? Или да започнем преговори по параметрите на нов договор“, заяви Владимир Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени