Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Великобригания ще ускори подготовката за варианта напускане на ЕС без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство постигна съгласие значително да ускори подготовката в случай, че Обединеното кралство напусне ЕС без сделка. 101 дни преди определената дата за напускане не евросъюза бяха заделени допълнително 2 милиарда паунда за справяне с очакваните последици. Министърът за Брекзит Стивън Баркли предупреди бизнеса, че макар и да не се очаква да се стигне до този сценарий по въпроса трябва да се мисли  сериозно.

След днешното последно заседание на кабинета преди Коледа официалната версия за приоритетите остава същата: излизане със сделка. Но тъй има вероятност сделката на премиера да не бъде одобрена при гласуването в Камарата на общините, властите са длъжни да мислят сериозно и за други сценарии. Министърът за Брекзит Стивън Баркли:
„Приоритет на правителството остава осигуряването на сделка, но 14 седмици преди излизизането от ЕС трябва да признаем, че едно отговорно правителство трябва да се подготви за възможността от напускане без сделка."

Освен допълнителните средства, правителството ще изпрати писма със съвети за справяне със ситуацията на около 140 000 компании в страната. Гласуването на сделката на Тереза Мей в парламента е насрочено след 14 януари. Много политически наблюдатели смятат, че с отлагането на гласуването и напредването на времето премиерът иска да принуди депутатите да подкрепят нейния план пред задаващата се все по-реална опасност от Брекзит без сделка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!