Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Турция оповести имената на кандидатите си за кмет на Истанбул и Анкара

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главната опозиционна политическа сила в Турция - Народнорепубликанската партия определи своите кандидати за кметове на Истанбул и Анкара на местните избори в края на  март догодина. За анкара ще се бори Мансур Яваш, а за Истанбул Екрем Имамоглу. На изборите те ще бъдат подкрепени и от Добрата партия.

Популярният в националистическите кръгове Мансур Яваш беше кандидат за кмет на Анкара и през 2009 г. и 2014 г. Последният път той загуби с разлика от около половин процент или 11 000 гласа срещу Мелик Гьокчек от управляващата Партия на справедливостта и развитието, като опозицията се оплакваше от нередности в изборния процес.

Този път в състезанието за кметския пост в столицата Мансур Яваш ще се изправи срещу кандидата на управляващите Мехмед Йозхасеки, който е бивш градоначалник и депутат от Кайсери – център на област с население малко над 1 млн. души.

Екрем Имамоглу, който е действащият кмет на истанбулския квартал „Бейликдюзю“, е завършил бизнес факултета на Истанбулския университет, има магистратура по управление на човешките ресурси. Имамоглу се е занимавал със строителен бизнес. Баща на три деца, играе непрофесионално футбол и е бил в управата на спортни клубове в Трабзон и Бейликдюзю.

Кандидатът на управляващите за кмет най-големия град в Турция все още не е известен, но най-вероятно това ще бъде бившия премиер и настоящ председател на Меджлиса Бинали Йълдъръм.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени