Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Земеделие" изплащана субсидиите за обработваеми площи

Снимка: БГНЕС

Фонд "Земеделие" започна изплащането на субсидиите за обработваеми площи. Късно снощи експертите от Фонда са наредили плащане на над 630 млн. лева.  Очаква се днес парите да бъдат по сметките на 58 000 фермери. Общият бюджет за подпомагане по схемата  тази година е 743 млн. лева. Сметките са направени при индикативна ставка 193 лева за хектар. 
Ставката по схемата за единно плащане на площ за тази година е индикативна и е 19.30 лева на декар. Това е намаление спрямо сумата от 19.66 лв.  на декар, които фермерите получиха миналата година. Общият бюджет за подпомагане по схемата за 2018 година е 743 милиона лева като окончателната сума, която земеделците ще получат ще бъде ясна след изчистване на всички застъпени и двойно заявени площи, уточняват от фонд "Земеделие". 

Намалява и броят на заявленията, които се подават за субсидиране. Ако миналата година близо 63 000 фермери са заявили площи, тази година техният брой е 58 000. Подпомаганите площи обаче запазват обема си - около 38 милиона декара. Разликата в заявленията се обяснява с естествено окрупняване на земята.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!