Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

печат,вестници,преглед на печата
Снимка: Ани Петрова

"Чистачки ще декларират имоти, а общинските съветници - не", пише в заглавие на първта си страница вестник Сега.

Изданието коментира, че заради местните избори догодина управляващите разпъват чадър над общинските съветници, като ги вадят от списъка на публичните личности. Така те няма да декларират имущество и интереси - свои, на съпрузите си и на хората, с които живеят без брак. В същото време дори най-дребните държавни служители ще останат задължени всяка година да се отчитат имат ли яхти и самолети. Само общинарите, при които корупционният риск е сериозен, а често партийните черни каси се пълнят през тях, няма да подават декларации, посочва Сега.

"Нощният труд остава 25 стотинки. Власт и бизнес против предложението да стане 0,5% от минималната заплата", пише Дума. КТ "Подкрепа" напусна заседанието на Тристранния съвет вчера, след като социалният министър Бисер Петков предложи темата да се обсъжда догодина. Социалните партньори не се разбраха как да се плаща нощният труд, който от 11 години струва 25 ст. на час. Петков обеща след Нова година работна група от работодатели и синдикати да обсъди и предложи законодателни промени. В бюджета за 2019 г. не били предвидени допълнителни пари за по-скъп нощен труд за служителите на МВР, отбраната и здравеопазването.

"Евтина земя дават на млади фермери", информира Труд. Всекидневникът уточнява, че земеделските земи от държавния поземлен фонд ще могат да се дават под наем или аренда без провеждане на търг, но по пазарни цени, на фермери под 40 години. Това предвижда проект на нов закон за собствеността, поземлените отношения и опазването  на земеделските земи, публикуван за общвествено обсъждане. целта е да се стимулират младите хора да останат на село, допълва изданието.

Монитор допълва, че ако проектоезаконът бъде приет, след закупуване на земеделска земя собственикът няма да има право да застроява 7 години.

"Рекорд: най-много продадени нови коли у нас от 10 г."Това съобщава вестник 24 часа като се позовава на данни от европейската асоциация на автомобилните производители месечна статистика за регистрациите в ЕС. Всекидневникът обяснява, че в България за първите 11 месеца на 2018 г. са продадени над 31 хиляди нови леки коли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени