Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна Ценко Чоков в ареста

| обновено на 19.12.18 в 19:51
Ценко Чоков
Снимка: БГНЕС

Апелативният специлизиран съд върна в ареста бившия кмет на Галиче Ценко Чоков.

Това стана по искане на прокуратурата, според която в понеделник той е нарушил досегашната си мярка за неотклонение "домашен арест".

Снимки на Чоков, седнал на масата в ресторант, без инвалиден стол или патерици, както обикновено идва в спецсъда, бяха разпратени в понеделник вечерта до някои медии. Прокуратурата незабавно поиска той да  бъде върнат в ареста, защото явно вече бил добре и защото е нарушил домашния си арест:

"Разрешението, което господин Чоков е получил е било единствено и само да посети стоматолог. Посочена е дата, но не е посочен час. Разрешението му не е за посещение в заведение. Според мен, това е нарушение на разрешението, което му е дадено",  е тезата на наблюдаващия прокурор Биляна Дукова.

Адвокатите и самият Чоков твърдят, че няма нарушение на домашния арест, защото в съдебното разрешение няма нито часови диапазон, нито маршрут. Екскметът на Галиче твърди, че минал през заведението пътьом след разрешено посещение при зъболекар :

“ Понеже аз съм диабетик и ми пада захарта - не хапна ли, загивам. Още повече никъде не пише, че не мога да се храня по време на придвижването ми. Ако беше написано, че не мога да ям, няма да ям. Имам право да бъда в по-добро здравословно състояние,  от това, което съм. Това престъпление ли е, е съм по-добре. Нали затова ме пуснаха?“, каза Чоков.

Заради здравословните му проблеми, Чоков, който беше задържан направо в съдебната зала, ще бъде настанен в болницата на Централния софийски затвор.

Няколко часа преди Чоков да застане пред Специализирания апелативен съд, други популярни подсъдими чуха за трети път "домашен арест" от първоинстанционния наказателен съд.

Чоков е под домашен арест от края на септември. Изтърпява го на адрес в София, за да не притеснява жителите на Галиче, част от които са свидетели срещу него.

Докато беше в ареста, адвокатите му многократно искаха промяна на мярката му за неотклонение по здравословни причини. Защото бил зле, финалните пледоарии по делото му в спецнаказателния съд се проведоха в затворническата болница, а присъдата си от четири години и половина затвор той чу в носилка. Така се е явил и на последното заседание във второинстанционния спецсъд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени