Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на производствената инфлация в Германия през ноември в 19-месечен връх

Снимка: архив

Производствената ценова инфлация в Германия стабилизира изненадващо в 18-месечния връх, достигнат през октомври, което е знак за запазване на инфлационния натиск във водещата икономика на еврозоната, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през ноември с 0,1% спрямо октомври, когато нарасна с 0,3 на сто.

На годишна база производствените цени на Германия нараснаха за втори пореден месец с 3,3% при очаквания за известено отслабване до 3,1%, отбелязвайки най-силен растеж от април 2017-а година насам.

За пореден месец основен генератор на производствената инфлация бяха енергийните цени, като през ноември те се повишиха с 8,9% спрямо година по-рано благодарение най-вече на скок на цените на петролните продукти с 19,0%, докато цените на електрическа енергия се увеличиха с 8,3%, а цените на природната газ - с 8,5 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) остана през ноември на нивото от октомври и нарасна на годишна база за трети пореден месец с 1,6 на сто, посочва Destatis.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!