Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петкова: "Булгартрансгаз" и ЕСО остават под шапката на БЕХ

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Двете преносни дружества – "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор, ще останат под шапката на Българския енергиен холдинг. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която коментира казаното вчера от еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер, че е важно дейностите по доставка и пренос да бъдат разделени:

"Нашите два оператора са сертифицирани по правилата на ЕС, тоест няма проблем от правна гледна точка и от гледна точка на европейското законодателство. Това, което Европейската комисия настояваше да се направи, е не защото е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а защото Комисията смята, че е налице риск, това е мнение на Комисията, по отношение на достъпа на трети страни до тази инфраструктура и други съмнения, които са съмнения на Комисията".

Наложената от Европейската комисия глоба от 77 млн.лева на енергийния холдинг е била обсъдена на днешното правителствено заседание.

Вицепремиерът Томислав Дончев е посочил, че на продължилите 3 години преговори с Брюксел българската страна е предложила десетки варианти за реорганизация на "Булгаргаз"и "Булгартрансгаз", за да се гарантира конкурентност, но те не били приети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна