Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Силен ръст на строителството в България през октомври при подновен спад в целия Европейски съюз

Снимка: Ани Петрова, БНР

Продукцията в строителния сектор на Европейския съюз и в частност в еврозоната отбеляза доста силен спад в началото на последното за годината тримесечие, парирайки значителна част от постигания през септември подем, но в България беше отчетен най-солиден ръст в рамките на ЕС, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през октомври с 1,2% спрямо септември, когато нарасна с 1,9%, докато строителството в еврозоната също отбеляза изненадващо понижение с 1,6% след силен септемврийски отскок с 2,1 на сто.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се забави рязко през октомври до 1,8% от 4,8% през септември, докато в рамките на целия ЕС - до 3,0% от 4,2% месец по-рано.

Слабите октомврийски данни не са добър знак за състоянието на строителния сектор в началото на четвъртото тримесечие и е малко вероятно да отслабят притесненията, че забавянето на европейската икономика ще продължи и през следващата година.

Според същото проучване на Евростат обаче строителството в България нарасна през октомври с цели 3,3% спрямо септември, когато се сви с 1,0%, като по този показател нашата страна е лидер спрямо малкото държави - членки на ЕС, отчели растеж на продукцията в строителния сектор през десетия месец на годината.

На годишна база строителството в България нарасна през октомври с 1,8%, отбелязвайки първо повишение от три месеца насам и заличавайки част от спада с 3,7% през септември.

През октомври най-силен спад в строителството на месечна база беше отчетен във Франция (понижение с цели 5,9%), следвана от Италия (с 1,6%) и Румъния (с 1,6%), докато най-здрав строителен бум беше отчетен в България (скок с 3,3%), следвана от Словения (с 2,2%) и Словакия (с 1,4%).

Отчетливи лидери при експанзията в строителния сектор на годишна база са Полша (ръст с 19,4%), Унгария (с 18,5%) и Словения (с 18,3%), като в същото време най-солиден спад в строителството е регистриран в Румъния (спад с 4,8%), Швеция (с 3,3%) и Франция (с 2,9%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна