Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Лазаров: Средствата за лъчетерапия няма да бъдат намалени от догодина

Снимка: БТА

Средствата за лъчетерапия няма да бъдат намалени от догодина, съобщи в интервю за програма "Хоризонт"  д-р Румен Лазаров - национален консултант по лъчетерапия и радиохирургия след среща в Министерството на здравеопазването.
Текстът за намаляване на цените на клиничните пътеки на лъчелечението фигурира в Анекса са 2019-а към рамковия договор  и предизвика вълна от притеснения как ще бъдат лекувани пациенти, които имат нужда от лъчетерапия.

„Въпреки, че общата сума за лъчелечение няма да бъде намалена, текстът за високотехнологичното лъчелечение да се плаща вече не по клинична пътека, а по извършени процедури остава“, уточни д-р Лазаров:
„Това преминаване от клинични пътеки към извършени процедури е изключително сложно като преход. Искахме да има известна отсрочка, за да може да не прибързваме с едно прибързано решение, но за съжаление се оказа, че това нещо не може да бъде направено. Трябва да влезе системата от 1 януари, а ако има недостатъци към първото тримесечие - на края на месец март, те ще бъдат коригирани, така че ще бъдем принудени да вземем едно малко прибързано решение“.

„Лъчетерапията прави лечение на всички видове онкологични заболявания и затова искахме да бъде диференцирана тази сложност - има схеми от един ден до 40 работни дни като продължителност. До голяма степен се покрива с процедурите, но има още нещо, което остава скрито за непрофесионалистите, а именно изготвянето на план за облъчване. Това е една доста сложна процедура, която изисква понякога и по 3 дни работа, за да може да се започне“, уточни д-р Лазаров, както и поясни, че този план за лечение като цяло не е влизал в цената на процедурата.
„Но ние сме дали стойност на този план, както и сме предложили той да се заплати също“, добави д-р Лазаров, както и поясни, че това включва и намаление на цената на процедурата:
„Парите за лечение на онкологично болни няма да бъдат намалени и начинът, по който те се лекуват като качество също няма да бъде намален, подчерта още д-р Лазаров, както и обясни, че е важно „да има достатъчно пари в центровете, за да могат да покриват разходите си, които са много“, тъй като „за последните четири години са дадени по европейска програма, по бюджет на общини и по частни инвеститори над 200 млн. лева“.
„Окончателното решение ще стане ясно в петък“, каза още д-р Румен Лазаров. 


Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени