Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиона Никова: Новата национална стратегия за детето следва неговия жизнен цикъл

Снимка: Радио Видин

Готова е новата национална стратегия за детето за периода 2019-2030 година. Днес на заседание на Националния съвет за закрила на детето се е представил проектът й, в който участие са взели експерти, представители на академични среди и институции, както и международни организации. 

„Националният завет за закрила на детето ще подкрепи текста на стратегията“, заяви в интервю за БНР Радиона Николова от Националния завет за закрила на детето, както и уточни, че „следва процедура, която е стандартна в този случай“:

Ще бъде представен на обществено обсъждане този документ, след което вече ще може да бъде приет, както и след нанесените корекции. Документът ще бъде приет в Министерския съвет и след това ще бъде представен на народните представители. 

„Опитали сме се в този документ да създадем една нова структура и да го направим по нов начин“, добави Николова в предаването „Нещо повече".

„Има много визуализации, които подпомагат възприемането на документа и които ще го направят по-четивен и по-лесно възприемащ се, за да могат дори и хора, които не са част от професионалната общност да могат да се ориентират какви са нашите цели, новите неща и новите концепции, които влизат в този документ“, каза още Радиона Николова, както и подчерта, че в бил „чут и гласът на децата:

„Ние сме се постарали да стъпим на една база от изследвания - социологически и научни, които да ни позволят да създаден един документ, който няма да остарее за една-две години, а в него да има и енергия, и мисъл за следващото десетилетие, защото всъщност това е неговата особеност“. 

„Ние сме структурирали стратегията, следвайки жизнения цикъл на детето от зачеването до 18-годишна възраст. Това е всъщност иновативният подход на структуриране на стратегията. Ние всъщност залагаме вътре и т.нар. компетентности, които трябва да притежава детето във всеки един значително обособен възрастов период, добави Николова, както и изрази надежда новата стратегия да бъде „положителен ориентир за всички, които се занимават с деца“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени