Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви 14 мерки в случай на Брекзит без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) обяви 14 мерки в случай на Брекзит без сделка. В кои области по-точно Комисията обяви извънредни мерки, съобщи нейният заместник-председател Валдис Домбровскис след колегиума на комисарите:

"Областите, които разгледахме днес, включват финансовите услуги, въздушния транспорт, митниците и политиките в областта на климата".

По отношение на финансовите услуги е прието решение, което да гарантира, че няма да има прекъсване на услугите за операторите на централните депозитари на Европейския съюз, които в момента използват британски оператори.

По отношение на транспорта Комисията предлага регулация, с която да се продължи до 12 месеца осигуряването на въздушен трафик между ЕС и Обединеното кралство, както и да се удължи до девет месеца валидността на някои лицензи за безопасност на въздушния транспорт.

Предложена е и временна регулация за водите около Великобритания, за които на митническите декларации при влизане и излизане от общността да имат приоритет.

Има идеи Обединеното кралство да бъде добавено към списъка със страни, за които общото решение за износ на стоки с двойна употреба да важи в целия ЕС.

Оттеглянето на Великобритания от ЕС без прилагането на правила ще бъде пълна катастрофа. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в отговор на въпрос.

Междувременно британският премиер Тереза Мей каза, че след Нова година ще представи какви гаранции е получила от Европейския съюз за своето споразумение за Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени