Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След многократни опити на БНР да предизвика проверка:

Ловешките институции не откриха некачествени закуски в местните училища

Ще бъде съставен само един административен акт за меденка с хидрогенирани мазнини

Снимка: БГНЕС

Контролните институции в Ловеч продължават да си "прехвърлят топката" по сигнал на програма "Хоризонт" за некачествени закуски, раздавани на децата в основно училище "Проф. Димитър Димов" в града. След многократни опити на кореспондента Пламен Христов да предизвика проверка на безплатните закуски, с които се хранят децата в училище се стигна до един единствен акт за административно нарушение заради меденки, в които са били открити хидрогенирирани мазнини в разрез с нормативните изисквания.

Пламен Христов занесе в няколко институции закуски, които се предлагат на децата от 1-ви до 4-ти клас в училище "Професор Димитър Димов." В началото на ноември той предаде такава закуска и на просветния министър Красимир Вълчев, тъй като средствата за закуските идват от МОН. "Факт е, че в последните години имаше влошаване на качеството заради недостиг на средства, заради това, че не бяха актуализирани средствата", призна министър Красимир Вълчев, който отказа по външния вид на закуската да даде заключение дали тя е качествена или не. 

След предаването на закуските на кмета на Ловеч Корнелия Маринова и на началника на РУО - Ловеч Еленко Начев беше разпоредена проверка, която не откри нарушения. 

"Това, което общината контролира, не са констатирани нарушения. Навсякъде менютата се съгласуват с медицинските лица. Медицинските лица осъществяват съответния контрол, водят тетрадки", обобщи ресорният заместник-кмет Венцислав Христов. По думите му, Областната дирекция по безопасност на храните трябва да докаже дали закуските отговарят на съответното качество, грамажа и всичко останало.

Началникът на отдел "Контрол на храните" в ОДБХ в Ловеч Мариана Докторова отрече да са получавали писмо от общината. "Такова писмо не ми е предоставено, нито са ми предоставени резултатите от извършени проверки от страна на общината." От Областната дирекция твърдят, че от началото на учебната година са извършили 69 проверки в училища и детски градини, 18 от тях - в училищни столове. Въпросните проверки не са установили нарушения в основното училище "Проф. Димитър Димов.

"Проверихме фурната за хляб, която е извършила приготвянето на пица - зеленчукова, проверихме търговски документи за произход, начин на съхранение и работните карти. Констатирано е от официалния контрол, че при приготвянето на зеленчуковата пица  е използвано брашно по утвърден стандарт, кашкавал, който е по БДС. Като безопасност и като качество на произход, суровините, вложени в зеленчуковата пица, отговарят на нормативното законодателство", обобщи Мариана Докторова. Едва при повторна проверка по писмена жалба на кореспондента на БНР се стига до проблемната меденка с хидрогенирана мазнина.

По документи всичко е наред. Едва ли обаче някой от тези, на които бяха предоставени от раздаваните на децата в училище закуски, са се осмелили да ги опитат. 

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна