Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Колев: С промените в антикорупционния закон на практика няма да се промени нищо

След промените в антикорупционния закон на практика няма да се промени нищо, заяви пред БНР Николай Колев – директор на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново.

„С приетите промени се връща статуквото от преди тълкувателното решение. Напоследък се изговориха доста неща, част от които бяха неверни. Може би и политическата конюнктура, приближаващите избори е това, че комисията в някои свои действия ще засегне и олигархични интереси, водят до такива коментари“.

В предаването "Нещо повече" Колев обясни какво предстои:

„Промените, които НС гласува, касаят проверките, които Комисията извършва както от закона от 2012 г., така и от действащия закон. Това е така, защото двата закона имат обща философия. Тази философия се корени в извършването на едно финансово разследване, чиято цел е да установи дали в имуществото на лицето има несъответствие. Дали неговото имуществено състояние съответства на неговите доходи. Това е нещо, което в зародилата се напоследък полемика, се изпуска. На преден план се извежда само поводът да бъде започната такава проверка – наказателното разследване, но не и последиците, а последицата е нещо много съществено. Производствата пред съда за конфискация се провеждат, само ако се установи несъответствие от 150 хил. лв. – само ако лицето има едни 150 хил. лв., които не може да бъдат обяснени от негова страна“.

Николай Колев посочи, че извършваните проверки са конфиденциални и се извършват така, че да не засягат правата на гражданите. Той обясни още, че комисията никога не е имала право да запорира и да отнема. По думите му това се прави от съда.

Колев смята, че въпросът с наказателното производство и виновността и невиновността се преекспонира неоснователно:

„Ако някой не може да обясни откъде са му 150 хил. лв. в неговото имущество и обществото не е в правото си да провери този човек, то явно или сме много богати, или сме много толерантни. Нас ни контролират съдът и НС“.

Ще работим по действащия регламент, но при бъдещи промени е удачно да се помисли върху детайлизиране на процедурата за обмена на информация с други страни, изказа мнение Николай Колев.

Той отчете, че има укрепване на доверието на хората към институцията. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени