Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков, председател на Бюрото за контрол на СРС: Някои хора не идват на работа и получават по 5500 лв. заплата

Снимка: БГНЕС


"И в бъдеще Народното събрание ще търпи хора в Националното бюро за контрол на СРС-тата, които не идват на работа и получават 5500 лв. заплата. Вече е все едно на кой ще се даде председателското място, след като този орган в бъдеще няма да работи". Това мнение изказа пред БНР настоящият председател на бюрото Бойко Рашков преди днешното гласуване в Народното събрание на нов състав на органа
     

„До настоящия момент от парламента, който е кадровият орган на бюрото, никой не проявява интерес какви качества са имали до този момент в 5-годишния мандат членовете, които сега са предложени за втори мандат. Никой не го интересува от висшата кадрова власт в държавата, че някои от тези, които и досега са били членове на бюрото, не са идвали на работа близо 2 години. В бюрото парламентът ще търпи хора и в бъдеще – дори да не идват на работа, да получават по 5500 лв. заплата“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Рашков подчерта, че той като председател няма дисциплинарната власт, за да предприеме каквито и да било мерки спрямо член на бюрото: „Кадровият орган е Народното събрание. И НС днес 100% ще препотвърди същите тези кандидатури, за които не се интересуват какво правят в тези 5 години и просто бюрото ще придобие камуфлажен вид“.

Бойко Рашков, който отново е кандидат за председател, подчерта, че в бюрото са се взели незаконосъобразни решения. Според него този орган се държи, за да се покаже на Европейския съд по правата на човека, че имаме контролен орган. 

"До момента на отстраняването на колегата Гатев мисля, че бюрото успяваше с неговата активна работа. Той е изключително енергичен човек и изключително добър юрист. Той заемаше едно огромно място в бюрото. Поемаше много проверки и ги приключваше много бързо и качествено за разлика от някои други - има проверки, неприключени в едногоидшен срок дори и няма опция да бъдат приключени. Включително и кандидат за председател на бюрото в момента /бел. ред. Огнян Стоичков/, който направи всичко възможно през 2018 г. 85% от проверките да не бъдат направени. Това се неглижира като проблематика в българския парламент. Никой не иска да вникне в тези факти и да види, че бюрото замира със своята дейност", коменитра Рашков и прогнозира:

"Парламентът ще направи един хубав "коледен подарък" на българските граждани във връзка със защитата на техните основни конституционни права от злоупотреби със СРС-та. В бюрото в момента се лансират като кандидати лица, които нямат необходимите качества за това - те нямат никакви правни познания. Не може един лесничей, един борец, един психолог и един инжинер да защитават права на граждани - нещо, което се осъществява от хора с юридическо образование".

Рашков подчерта: "Информирали сме прокуратурата за видими нарушения от проверките в Софийския градски съд, които надхвърлят 150 случая, подобни на нарушенията, за които Янева беше осъдена. До момента не знам да има образувани дела по сигналите, които сме пратили на главния прокурор и да има осъдено лице. Тя ако е имала около 30 такива нарушения, някои имат над 100".

По думите му в момента в СГС има изключително отговорно отношение към исканията за използване на СРС-та. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна