Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна през третото тримесечие с все още солидните 3,4 на сто

Растежът на американската икономика през третото тримесечие претърпя слаба низходяща ревизия, но икономическата експанзия остава като цяло доста добра, показва низходящо ревизираната оценка на Департамента за търговия.

През периода юли - септември брутния вътрешен продукт на САЩ нарасна с 3,4% на годишна база при предишна оценка и очаквания на финансовите пазари за повишение с 3,5% и след експлозивен растеж от 4,2% през второто тримесечие (най-силна експанзия от третото тримесечие на 2014-а година). Въпреки това забавяне икономическата експанзия е достатъчно добра, за да може БВП на САЩ да нарасне в рамките на цялата отминаваща година с целевото ниво от 3%, заложено от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Основен двигател на растежа през третото тримесечие продължава да бъде частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През трите месеца до края на септември обаче растежът на потребителските разходи беше ревизиран в низходяща посока до 3,5% спрямо предишна оценка за повишение с 3,6% и след растеж с 3,8% през второто тримесечие. Именно тези малко по-слаби от очакваното потребителски разходи доведоха до низходяща ревизия на окончателните данни за растежа на американския БВП, но въпреки това потребителските разходи допринасят с 2,37 процентни пункта към икономическия растеж през третото тримесечие.

                                                                              Графика на БВП на САЩ

Снимка

Негативно влияние върху икономическата експанзия през третото тримесечие оказва и понижението на износа с 4,9% (вместо с 4,4%, според предишната оценка на Департамента по търговия) с оглед на ескалиращото международно търговско напрежение и след негов растеж с 9,3% през второто тримесечие, докато вносът нарасна с 9,3% (вместо с 9,2%). Това негативно представяне на нетния експорт отне цели 2 процентни пункта от растежа на американската икономика - най-силно негативно влияние на търговски баланс  върху икономиката на САЩ от 33 години насам (от второто тримесечие на 1985-а година).

Данните за държавните и за разходите на щатско ниво останаха неревизирани, отбелязвайки повишение през третото тримесечие с 2,6 на сто. В същото време и бизнес инвестициите нараснаха с неревизираните 2,5 на сто. Инвестициите в жилищния сектор пък се свиха с 3,6% вместо с 2,6%.

Стойността на бизнес запасите (непродадените стоки) обаче се увеличи през третото тримесечие с 89,8 млрд. долара вместо с 86,6 млрд. долара, според предходната оценка и след техен спад с 36,8 млрд. долара през предишното тримесечие. Това силно нарастване на бизнес запасите допринесе с цели 2,33 процентни пункта към растежа на БВП през третото тримесечие - най-солиден принос към икономическия растеж от края на 2011-а година.

Все още солидният икономически растеж допринесе и за увеличаване на корпоративните печалби след облагане с данъци с цели 3,5% след повишение с 2,1% през второто тримесечие и предишна оценка за растеж с 3,3 на сто.

Одобреното от Конгреса на САЩ в края на миналата година съкращаване на данъците с 1,5 трлн. долара беше част от плана на президента Доналд Тръмп за увеличаване на икономическия растеж до годишния темп от и над 3%, като досегашните данни са в подкрепа на тази стратегия.

Мнозинството икономисти и анализатори обаче очакват доста по-сериозно забавяне на растежа на БВП през последното тримесечие на годината към и дори под нива между 2,9% и 2,7%, визирайки разширяващия се търговски дефицит, отслабващия жилищен пазар и сигналите за известен застой в бизнес разходите за оборудване и в промишленото производство. Основания за тези по-слаби прогнози дават и опасенията за негативен ефект върху американската икономика от политиката на Фед на повишаване на лихвите, както и продължаващата търговска война с Китай. Рязкото понижение на петролните цени към най-ниски нива от лятото на 2017-а година насам пък е предпоставка за намаляване на бизнес инвестиции в енергийния сектор през четвъртото тримесечие на годината.

Отслабването на икономическата експанзия се очаква да продължи и през 2019-а година с оглед на очертаващата се липса на допълнителни фискални стимули, одобрени от администрацията на Доналд Тръмп, неясния изход от търговската война с Китай, сигналите на Фед за предстоящи още две увеличения на федералната фондов лихва и силният щатски долар, който може да навреди допълнително на експорта и респективно на американския промишлен сектор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени