Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триметрова торта-елха ще хапнат габровци в навечерието на Рождество

Снимка: boutiquecookiescakes.com

Триметрова торта под формата на елха ще хапнат габровци в навечерието на Рождество. Гигантският сладкиш ще бъде приготвен от майстор-сладкаря Мария Озтюрк, която е от Габрово, но от години живее и работи в Истанбул.

Основата на елхата е дървена конструкция. Над нея майсторът-декоратор Мария Устюрк ще реди блатове, за които ще са нужни 220 яйца. С вкусен крем между блатовете и облечена в близо 70-килограмово зелено захарно тесто, гигантската торта ще се издига на три метра височина в един от търговските центрове в Габрово. "Със звездата може да стане и по-висока", казва сладкарката.

"Ще се работи наистина на стълба, доста висока. Имахме няколко, сменихме, но вече минаваме на най-високите. Дори се шегувахме днес, че може би трябва с въже да се спусна отгоре от огромния полилей".

Габровци ще опитат от зелената торта, след като досега Мария Устюрк и групата на майсторките от града само показваха в изложба сладките произведения, излезли от под ръцете им.

"Хората идваха, с голям интерес разглеждаха, обаче, както се казва "Очи пълни, ръце празни". Даже до всяка една торта има надпис "Моля, не пипайте експонатите", а те миришат много приятно, на ванилия, и затова си помислих, че на габровци вече им е време да опитат и торта. Какво по-хубаво време от Коледа".

За направата на гигантската торта един ден не стига. Тя ще бъде разрязана утре следобед и край елхата ще се съберат малки и големи. Майсторките-декораторки от Габрово обмислят следващият път да кандидатстват за рекордите на Гинес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!