Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частно училище във Великотърновско приютява даровити деца

Снимка: Здравка Маслянкова

Частно основно училище „Димитър Екимов“ е уникален проект, който се случва за първи път в България и няма аналог нито на Балканите, нито в Източна Европа. Училището е пансион и дава напълно безплатно образование, възпитание и грижа за деца от крайно бедни семейства и различни етноси. Училището в Русаля е житейската кауза на Анимари Димитрова и Златко Златков:

Носи ни усещането, че правим нещо добро, нещо смислено и че ще оставим следа.

Вече знам за какво съм дошъл, какъв е смисълът на моя живот, какво искам да правя, защо го правя.

Смисълът са 27 деца от бедни семейства, някои от тях са живели заедно с животните в обора, не са знаели, че съществуват елементарни битови и социални удобства, но са безкрайно талантливи и обичливи и в Русаля получиха грижа и подкрепа за развитие на дарбите си. 12-годишният Митко е от Русе, има талант на футболист, който бил открит в Италия, обича да пее:

Рисуването, пеенето, подготовката е хубава, учението е добро. Любими предмети са ми математика, четене, литература. От Дядо Коледа китара бих искал и бутонки, защото много обичам да играя футбол. Аз съм бил 7 години в Италия, във Верона, градът на Ромео и Жулиета, на любовта. Там съм тренирал две години в детския отбор на „Хелос Верона“ .

11-годишната Андрея е категорична, че ще стане лекарка и казва, че всеки ден намира вдъхновение, за да сбъдне мечтата си:

От моя клас имам няколко приятели, едното момче ще ми построи болницата, едното момиче ще е сервитьорка, а другото ще забавлява болните хора. Искам да стана лекарка, защото ми е жално за хората и за животните и искам да помогна.

В работата си екипът на училището в Русаля залага на индивидуален подход, качествено образование, професионална грижа, занимания с изкуство и много любов. Учебната програма включва, освен общообразователните предмети, засилено изучаване на изкуства - театър, музика, танц, рисуване, а от пети клас се застъпват и типични за България занаяти, приложими в съвременния бизнес. Въведен е пилотен модел, базиращ се на алтернативни извънкласни дейности и менторски занимания.

Един от менторите е 23-годишната Радостина Тричкова:

Точно тези деца са най-голямото ми предизвикателство, защото всеки от тях е изключително специфичен в своите потребности и виждания за това как да се случат нещата и съответно напасването към всеки един от тях е много трудно моделируем процес, но се получава. Заниманията, които водя с тях, са с насоченост реторика, защото смятам, че е много важно какво, кога и защо се казва.

Никой не длъжен на никого, но Анимари Димитрова и Златко Златков увлякоха след себе си много приятели, писаха проекти, получиха финансиране от фондации, инвестираха лични средства и в училището за бедни даровити деца в Русаля до сега са вложени 3 120 000 лева. От тази година обучението вече се поема от държавата, но за развитието на базата и цялостната издръжка на децата трябват още пари, обясни Анимари Димитрова:

Като общо бих казала – имаме нужда от приятели, от хора, които знаят за нашето училище и биха дошли да го видят, да се заинтересоват. Много имаме нужда от пари и, разбира се, от конкретни неща. Най-важното в момента са парите, защото ни предстоят строежи- още една къща за пансион на децата, това е най-важното, както и да довършим столовата, защото трябва да продължим напред.

Предстои изграждането на втори учебен корпус, спортна зала и две игрища, арт-комплекс с театрална зала, изложбени пространства и творчески ателиета, открит амфитеатър, еко-градинки, детски площадки, велоалеи, допълни Златко Златков:

Ние имаме големи цели с Анимари, големи мечти имаме, да може да достроим училището. Имаме една прекрасна земя – 26 декара площ имаме и тази земя чака да бъде облагородена. И смятам, че ако Господ, съдбата, хората, които припознаят тази кауза, застанат зад нас и ни помогнат, мисля, че може да направим наистина нещо, което си заслужава.

Десетки откликват на каузата на училището в Русаля. В последните дни се проведоха благотворителни концерти, търгове за продажба на детски рисунки, редица събития във Велико Търново преминават под мотото за подкрепа на училището за бедни и даровити деца „Димитър Екимов“:

Всяко дете има нужда от мечта, която да сбъдне. За тях е много важно в този прекрасен свят, в който живеем, още от малки да видят тази прекрасност в очите на едни хора, които са ги уважили.

Трябва да има за тях топлина, светлина и да виждат нещо, което да ги води в бъдещето. Ние сме хората, които трябва да направим това нещо. 

Заради таланта им и заради това, че са деца, следва да ги подкрепим, не само финансово, най-малкото с доброта, с любов, с подкрепа.

Всеки има своето усещане и определение за добро, а за коледното чудо децата и учителите им от Русаля казват:

Какво е за мен да се случи коледното чудо – добро, късмет, щастие, любов.

За мен доброто е едно чудо, което вдъхновява всички хора.

Коледното чудо кара хората да правят добрини. Коледното чудо подкрепя духа на човека за обновяване към доброто.

Чудесата стават непрекъснато и те са в нашата глава. Първо трябва да повярваме и после самата идея, самото чудо се материализира.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна