Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 130 деца в бесарабското село Бановка учат български език

Снимка: pixabay.com

В Украйна живеят над 200 000 етнически българи. Земите на бесарабското село Бановка за последните 200 години са били под молдовска, румънска, руска, съветска и украинска власт. Променили са собственика си, но не и езика си. Селото е създадено от български преселници преди близо два века. Потомците им пазят духа на България жив. В селото е издигнат паметник на родения в Бановка генерал Иван Колев - легендарния освободител на Добруджа, наричан „баща на българската конница“.

Тази година в училището в селото Бановка учат над 130 деца, казва директорът му Ана Генчева. Учи се и български език – по два часа във всички класове, а в 10-и и 11-и - по три, защото се учи и литература. Първокласниците обаче намаляват, тъй като младите хора бягат от селото, защото няма работа. Тази година първокласниците са 10. 

Евдокия, която преподава български език на всички ученици в селото от първи до 11-и клас, казва, че искрата за българското се пали лесно сред децата. Децата учат български в неделното училище в селото, но им преподават и история. Музей в селото пази българските традиции живи. Децата учат за народните празници и обичаи, разказа Нина Гинчевска - директор на читалището. Има и кукерска група. Маските изработва местна жена, която работи в читалището в Бановка. Групата обаче все още не е участвала на кукерския фестивал в Перник, тъй като пътят е дълъг … и скъп.

В читалището има седем групи - за танци, за песни, за деца. Празнуват се 11 народни празници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени