Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планетата Уран е обърната настрани заради силен космически сблъсък

Снимка: БГНЕС

Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти "легнала настрани". Според британски астрономи това се дължи на силен космически сблъсък в ранната ѝ история, съобщи "Асошиейтед прес".

Оста на Уран е наклонена на 98 градуса спрямо орбитата около Слънцето. Никоя друга планета не е наклонена на повече от 30 градуса.

Астрономите отдавна се опитват да намерят обяснение на явлението, като предполагат, че се дължи на сблъсък с планета няколко пъти по-голяма от Земята. Проблемът с тази хипотеза е, че луните на Уран би трябвало да са останали в оригиналната равнина, а те са под същия наклон.

Учени от университета в Дъръм направиха компютърни симулации, които показаха, че сблъсъкът и преместването на Уран са станали за часове. Възможно е причинилият го голям космически обект още да е в Слънчевата система, но далече, така че не можем да го видим. Това обяснява наклона на Уран, както и теорията за скритата планета Х зад Плутон в Слънчевата система.

Сблъсъкът е станал преди 3 до 4 милиарда години, когато Уран още е бил заобиколен от протопланетен диск, преди да се образуват големите луни. Тогава наклонът на оста е действал като гравитационна сила и е наложил същия наклон на петте големи естествени спътника.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна