Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво написаха стотици българи в писмо до непознат за Коледа

Снимка: БНР, архив

Какво е да пишеш писма до непознати, какво споделяш, на какво се радваш. Идеята за конкурса “Писмо до непознат“ представи пред БНР момичето, което пише писма до непознати, за да ги провокира да общуват. Тя се казва Богомила Трайкова, на 27 години е, завършила е икономика в Австрия, а после “Зелен мениджмънт“ и “Енергетика“ в Италия. Връща се в България и в момента работи в инвестиционен фонд, който се занимава с проекти за опазване на околната среда, пише писма до непознати и оставя послания на необичайни места.

“Създадох тази игра, която се роди абсолютно импулсивно и сама по себе си“, каза тя.

Знаем, че една учителка от Карлово е взела 200 напечатани писма до непознати и все още ги раздава:

“Тя се казва Богдана и раздава писма вече половин година“, поясни Богомила в интервю за предаването “Преди всички“.

“Най-хубавото писмо, което отличихме, макар че те всичките са хубави и е много трудно да кажа, но има едно писмо на Ина от Тетевен. То е  доста умело написано и борави добре с емпатията, която аз се опитвам да пробудя у моите писатели, защото за мен тя е едно от най-важните качества - да се разбираме, да проявяваме съпричастност, да си помагаме едни на друг“.

Пасаж от награденото писмо гласи:

“Трябва да споделя с някого това, което ми се случи, защото то силно ме развълнува, а може би пиша и заради себе си – да си изясня неща, които дълго време ме измъчваха, а сега ми дават криле“, се казва в писмото, за сбъднатата мечта на Ина от Тетевен и продължава:

“Баща ми беше много добър художник, в моите очи – гениален. Често участваше в изложби, хората го ценяха, но нямаше време за мен“, се казва още в него.

“Преди една година татко си замина от този свят, а преди месец ми се обадиха от галерията в нашия град – смятат да направят изложба с негови картини“.

“А може ли да включим и ваши картини, усмихнах се, аз не рисувам, аз снимам. Да знаем, но ние питаме за вашите детски рисунки, които татко ви е пазил толкова дълго. Когото отидох на изложбата, дълго стоях пред входа, имената на двамата ни бяха на плаката“, завършва писмото на Ина.

Получихме и две мъдри писма и двете бяха разкошни, допълни още Мила Боги и разказа още за категорията “кратък разказ“,  създадена за история, разказана в 55 думи.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна