Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел целел ирански оръжейни доставки с удара до Дамаск

| обновено на 26.12.18 в 09:35
Снимка: БТА

Израелски медии съобщиха, че въздушният удар по цели западно от Дамаск е бил нанесен няколко часа след като на международното летище в града кацнал боинг на иранската авиокомпания „Фарс Еър Кешм“.

Израелците предполагат, че той вероятно е доставял военно оборудване или въоръжения. Мишена на атаката може да е била делегация на шиитското движение „Хизбула“, която имала намерение да се качи на иранския самолет, за да замине за Техеран, твърди сайтът Нюзру.

През нощта беше съобщено, че израелски бойни самолети от въздушното пространство на Ливан са изстреляли ракети по райони близо до Дамаск.

Мишени на операцията били и обекти на иранския Корпус на гвардейците, който оказва подкрепа на сирийската армия.

Сирия твърди, че противовъздушната й отбрана е успяла да свали осем от ракетите, както и че най-малко 3-ма души са ранени при ударите.

Базираната във Великобритания мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че израелските въздушни удари са били нанесени срещу три позиции южно от Дамаск - оръжейни складове на Хизбула и иранските сили.

Според израелски медии са били изстреляни поне 22 ракети. Говорител на израелската армия не потвърди информацията за ударите, но заяви, че противовъздушната отбрана е била задействана срещу зенитна ракета, изстреляна от Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени