Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невромаркетинг или как да надникнеш в главата на избирателя

Снимка: pixabay

Теорията не забранява т.нар. невромаркетинг да се употребява и за политическа реклама, каза пред БНР Стилян Георгиев от изследователския институт по невробиология на БАН.  
 
„Практически може да се гледа всичко – видео, филм, политическо послание. Всеки комплексен стимул може да бъде изследван“.

По думите му технологията може да се използва за политическа реклама:

„Нямам информация някой да го прави. Но щом може, със сигурност някой го прави. Посланията стават много добре адресирани и може би на хората може да се повлияе много повече, отколкото примерно преди 20-30 години, да направят един или друг избор“.

Макар и официално да не се признава, източници на „Хоризонт“ от изследователските среди споделиха, че е имало запитвания дали може да се прави невромаркетинг и на политическите реклами от предизборните кампании. Георгиев успокоява, че дори политиците да се хванат за новата технология, страшно за избирателите няма:

„Преценяваме доколко успешно монтирана е била една телевизионна рекламата. Това не означава, че ние самите изработваме или манипулираме реклама“.

Стилян Георгиев обясни как действа технологията. Той слага на Радослав електроди на главата. Безобидното устройство е свързано с компютър, а на него ще бъде показана реклама. Апаратът ще измери вниманието на човека при определени моменти от рекламата:

„Ще поставя една джаджа. Това, което записваме и анализираме – най-вече следим кога вниманието на човек е било привлечено към определена част от рекламата и кога човек е бил по-отнесен. След всяко гледане ще знаем какво е текущото състояние на всички изследвани“.

След като видя рекламата Радослав сподели: „Може би повишаването на гласа – в началото и в края. Визуално – при смяната на кадрите също предизвиква вниманието“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна