Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50-ина души на протеста "Не ни пързаляйте за Пирин" в София

| обновено на 27.12.18 в 09:31
Около 50-ина души се събраха пред Министерския съвет в София на протеста под наслов „Не ни пързаляйте за Пирин”.
Снимка: БГНЕС

Природозащитници излязоха днес на протест пред Министерския съвет под наслов „Не ни пързаляйте за Пирин“. Демонстрацията е с искане правителството да не променя, а да прекрати концесията за ски зоната над Банско.
Те са издигнали пред МС плакати с надпис „Искаме законни гори, не евтин пиар“. Недоволство срещу концесионния договор на ски зона Банско събра десетки природозащитници на протеста.
"Природата не е за еднократна употреба и защото, ако продължаваме по този начин, накрая ще гледаме зеленото по светофарите. Ние искаме националният парк "Пирин" да е на всички българи, не само на една компания и на една банка. Той, собственикът на "Юлен", догодина може да бъде и Бриджит Бардо, обект, който се променя постоянно. Поредният фарс, който се разиграва, виждаме едни министри, които работят на верижка за частни интереси, което е скандално", коментираха присъстващи.

Природозащитниците са категорични, че заради нередностите в концесионния договор той трябва да бъде разтрогнат, а не променян.

Природозащитникът Андрей Ковачев също изрази съмнения, че реалният собственик на дружеството „Юлен“ е Марк Жирардели.

„Тези нарушения са много сериозни, това е, както все едно да ти влязат в къщата и да ти крадат и ти след това да наградиш крадеца. Аз не знам това къде може да се случи, но явно само в България може да се случи“, каза той.

Протестиращите са донесли своята ски екипировка и други принадлежности – щеки и с тях са изписали надпис „Спаси Пирин“ пред МС. Те заявиха, че протестните им прояви ще продължат, докато не са сигурни, че правителството работи в полза на природата. Засега движението в района е свободно.

Протестната проява се организира от природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ дни след като световният шампион по ски Марк Жирардели оповести, че е новият мажоритарен собственик на дружеството-концесионер.

От екокоалицията настояват, че не може да се говори за реален собственик, докато не се изчисти въпросът с произхода на средствата, с които е осъществена сделката по прехвърляне на акциите.
Протестът беше организиран точно година след като правителството одобри промени в плана за управление на Национален парк Пирин, с което даде зелена светлина за скоростно изграждане на втори кабинков лифт в Банско.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени