Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основни акценти в сектор "Отбрана" през 2018 година – модернизацията на армията и доброволната казарма

Снимка: БГНЕС

Модернизацията на армията и доброволна казарма бяха двата основни акцента в сектор „Отбрана“ през 2018 година. И двете теми влизаха и в политическия дебат по партийна или  международна линия.

Започна наново и процесът за закупуване на самолети, кораби и машини за пехотата, след като проектите за близо 4,2 милиарда лева вече имаха зелена светлина от правителството. Проектите обаче бяха в различна фаза. Не се стигна до подписване на договори. Нуждите обаче наложиха ремонт на старата техника в очакване на новата. Така се очаква за ремонт на МиГ-29 и Су-25 да отидат по-голямата част от заделените от правителството 240 млн. лв. Остават обаче критиките на Атлантическия съвет.

С повече пари за хората и за ремонта на старата техника, както и със стартиралата процедура по само един проект за модернизация, военните изпращат 2018 година. Те очакват през новата 2019-а поне нови самолети. От данните на военните в бюджета за догодина става ясно, че съотношението за финансиране между персонал, издръжка и капиталови разходи с малко не е съобразена и е в полза на парите за персонала.

Обобщението на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени