Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден ръст на "Доу Джоунс" с над 1000 пункта в деня след Коледа, скок на петрола с 4 долара за барел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индексът на сините чипове DJIA успя да поскъпне с рекордните над 1000 пункта, като и трите основни фондови индекса нараснаха с около и над 5% по време на първата търговия след коледните празници, успявайки да заличат напълно тяхното най-лошо в историята представяне през Бъдни вечер.

Основна подкрепа за инвеститорската еуфория в сряда оказаха данни, показващи рекордни празничи продажби на дребно, които допринесоха за уталожване на притесненията в последно време относно здравето на американската икономика. Според компанията Mastercard report празничните продажби в САЩ през 2018-а година са нараснали с 5,1% спрямо предходната година, надвишавайки 850 млрд. долара - най-силен техен ръст от шест години насам.

Това допринесе за силен ръст на акциите на компаниите, свързани с търговията на дребно, като лидер беше световният лидер за онлайн търговия Amazon.comn, чийто акции поскъпнаха с цели 9,4%.

Рязкото поскъпване на акциите от сектора "търговия на дребно" се пренесе и върху останалите компании, търгувани на Уолстрийт, с оглед на факта, че повече от тях бяха разпродавани прекомерно през последните няколко седмици на фона на опасения за перспективите пред икономическия растеж, търговската война между САЩ и Китай и политиката на Фед на устойчиво увеличаване на лихвените ставки. Информацията на агенция Блумбърг, че САЩ и Китай ще стартират търговски преговори в Пекин в началото на януари също допринесе за еуфорията, обхванала все още малкото на брой участници на американския фондов пазар след края на коледните празници.

Индексът на 30-те най-големи американски компании DJIA успя да нарасне с рекордните в историята 10086 пункта (скок с 4,98%), след като през предходната сесия на търговия в навечерието на Коледа (на 24-ти декември) той се срина с 653 пункта (понижение с 2,9%), достигайки най-ниско ниво от 7-и септември 2017-а година насам.

Широкият индекс S&P500 пък скочи с 4,96%, като най-солиден ръст със 7,4% отбеляза неговия подиндекс SPXRT, включващ именно сектора "търговия на дребно". По този начин индексът успя напълно да заличи загубата от 2,7% от началото на седмицата, когато S&P500 се понижи до най-ниско ниво от 21-април 2017-а година.

Най-мащабен подем с 5,84% регистрира технологичния индекс Nasdaq Composite, след като по време на търговия на Бъдни вечер той се понижи с 2,2%, достигайки най-ниско ниво от 10-и юли 2017-а година.

Здравият ръст с около и над 5% и на трите водещи фондови индекса на Уолстрийт е най-значимият от 23-ти март 2009-а година и представлява най-солидното в историята повишение в деня след Коледа.

                                                                      Графика на индекса DJIA (на седмична база)

Снимка

Въпреки мащабното следколедно рали на Уолстрийт обаче, и трите фондови индекса са все още надолу с повече от 10% в рамките на месец декември. Все още е прекалено рано да е каже, дали с това драматично поскъпване вече беше оформено дъно на падащия пазар на акции, или представлява само по-силна възходяща корекция, преди ново понижение.

Междувременно фючърсите на основните фондови индекса бележат понижения по време на днешната извънборсова търговия. Фючърсите на DJIA се понижават с 280 пункта (спад с 1,23%), на индекса S&P500 - с 1,17% и на технологичния индекс Nasdaq 100 - с 1,45%.

Снощният силен инвеститорски риск-апетит се пренесе и на петролните пазари, където фючърсите на черното злато поскъпнаха  с цели около и над 8%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха в сряда с цели 8,7% (скок с цели 4,69 долара) до 46,22 долара за барел, отбелязвайки най-силен дневен ръст от 30-и ноември 2016-а година и след като в началото на седмицата се понижиха до 42,20 долара (най-ниски цени от юли 2017-а година).

Аналогичните фючърси на петрола Брент пък поскъпнаха със 7,9% (скок с 4 долара) до 54,47 долара за барел (най-солиден дневен ръст също от 20-и ноември 2016-а година насам), след като в началото на вчерашната търговия те дори се понижиха за кратко под важната бариера от 50 долара за барел за пръв път от юли 2017-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна