Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лука Модрич е най-добър спортист на Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носителят на "Златната топка" и на наградата за футболист на годината на ФИФА Лука Модрич (Хърватия) беше определен за Спортист на Балканите в 46-то издание на анкетата на Българската телеграфна агенция за 2018 година. 

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия) и ФЕНА (Босна и Херцеговина).

Призовата тройка допълниха тенисистите Новак Джокович (Сърбия) и Симона Халеп (Румъния), а от българите в десетката попадна единствено Тайбе Юсеин, която се нареди осма. 

Модрич, който стана европейски и световен клубен шампион с Реал Мадрид, помогна на Хърватия да достигне до финала на Световното първенство по футбол в Русия, като беше определен за най-полезен играч на Мондиал 2018. Той получи 75 точки, след като беше класиран на първо място в пет от анкетите.
Модрич е едва вторият футболист, който завършва на върха от старта на допитването на БТА през 1973 година. Преди него наградата е печелил единствено Христо Стоичков през 1994 година, в която той става голмайстор на Световното първенство в САЩ и също получава "Златната топка". 

На второ място със 73 точки се класира водачът в световната ранглиста по тенис за мъже Новак Джокович (Сърбия). Той беше поставен на върха в две от анкетите, след като през този сезон триумфира на "Уимбълдън" и на Откритото първенство на САЩ.
Джокович е петкратен победител в допитването от 2011 до 2015 година.

Лидерката в световната ранглиста по тенис при жените Симона Халеп (Румъния) е трета с 65 точки и едно първо място в анкетните листи. Халеп през този сезон спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си на "Ролан Гарос", а игра и финал на Откритото първенство на Австралия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!